• En una entrevista a EFE, el president assegura que sí que hi ha solució: "Amb la volta a la legalitat"
carles puigdemont mariano rajoy portada

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha reclamat aquest dijous al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que suprimeixi "al més aviat possible" el seu projecte de declaració unilateral d'independència, perquè aquesta és "la millor solució" i, a més, "s'evitaran mals majors".

En una entrevista per EFE al Palau de la Moncloa, el president ha assegurat que sí que hi ha solució "i la millor és la ràpida tornada a la legalitat i l'afirmació al més aviat possible que no hi haurà una declaració unilateral d'independència, perquè amb això, a més, s'evitaran mals majors".

El cap de l'Executiu ha concedit aquesta entrevista el dia després que es convoqués un "ple ordinari excepcional" al Parlament, que podria declarar unilateralment la independència, i després de la declaració institucional de Puigdemont, en què va demanar "diàleg" i "negociació" i va dir que la independència "està més a prop que mai".

"Escoltaré a tothom, però la decisió em correspon a mi. Sé que no és fàcil, però també em va correspondre al seu dia prendre una altra que tampoc ho era"

Així, Rajoy ha reiterat que "la millor solució, i crec que això ho compartim tots, és la volta a la legalitat, que és que totes aquelles persones i governants que han decidit pel seu compte i risc liquidar la llei i situar-se’n fora, tornin a la legalitat". D'aquesta manera, ha incidit que això és el que "pot evitar que es produeixin mals majors en el futur i això és el que està demanant tota la societat, els editorials dels mitjans, els empresaris, els sindicats i milions de catalans" .

Davant la situació a Catalunya, Rajoy ha garantit que farà "el que cregui que hagi de fer, el que cregui que sigui millor per a Espanya i al moment que em sembli més oportú".

En aquest sentit, s'ha mostrat "absolutament" convençut que Espanya pot tornar a la normalitat i superar aquesta situació, igual que ja va fer en altres moments també complicats. Ha posat com a exemple quan ell va arribar a la Presidència del Govern al desembre de 2011 i "tothom deia que Europa anava a rescatar Espanya (...), però el poble espanyol va ser capaç de resoldre aquesta situació".

El cap del Govern ha recordat que en aquells moments molta gent li deia el que havia de fer i que havia de demanar el rescat, però que va fer el que "creia que havia de fer". "Escoltaré a tothom, però la decisió em correspon a mi. Sé que no és fàcil, però també em va correspondre al seu dia prendre una altra que tampoc ho era", ha conclòs.

D'altra banda, el president ha acusat Carles Puigdemont de causar un "dany molt gran" a la imatge dels Mossos, alhora que ha qualificat d'"exemplar" l'actuació de la Policia i la Guàrdia Civil, de la qual s'ha mostrat "orgullós".

En una entrevista amb l'Agència EFE, Rajoy ha defensat el "rigor" i la "professionalitat" de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil el passat dia 1, tot i la campanya en contra seu i que han estat "assetjats" i "provocats".

Noticias relacionadas

contador