• El president del Govern espera que "quan es constitueixi el nou Govern a Catalunya deixi d'aplicar el 155"
  • "És molt positiu el suport del PSOE, i no tinc el més mínim dubte que no acceptarà un referèndum il·legal"
  • "M'agradaria que la empreses tornessin a Catalunya i que es compressin productes catalans", desitja Rajoy
mariano rajoy cope

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha volgut llançar un missatge d'esperança en el pla econòmic després de les eleccions del 21 de desembre a Catalunya. Ha afirmat que, si a partir de gener torna la normalitat a la regió, s'elevarà entre cinc i set dècimes la previsió de creixement del PIB per a 2018, fins a una banda d'entre el 2,8% i el 3%, i es crearan més de mig milió de llocs de treball.

Així ho ha assegurat durant una entrevista a la cadena COPE, durant la qual Rajoy ha explicat que si es recupera la calma a Catalunya després de les eleccions, es revisarà a l'alça la previsió de creixement econòmic per a 2018, que va ser rebaixada des del 2,6 % fins al 2,3% precisament per la crisi catalana.

"M'agradaria que les empreses tornessin a Catalunya i que es compressin productes catalans", ha desitjat Rajoy

S'ha referit també el líder de l'Executiu a la fuga d'empreses de la comunitat. Ja són més de 2.000, ha lamentat i ha instat les companyies que tornin quan se celebrin les eleccions. També ha condemnat el boicot als productes de la regió: "M'agradaria que es compressin productes catalans", ha expressat.

Ha qualificat les promeses de l'Executiu autonòmic cessat d'"estafa" i ha criticat que s'ha demostrat que tot allò que van assegurar que no anava a ocórrer, com la ja esmentada fugida d'empreses, o que anaven a tenir el suport d'Europa que "era fals ", ha asseverat. Així mateix, ha lamentat que les forces independentistes "li diguin ara a la gent que els han enganyat". Així ha valorat el líder de l'Executiu el que des d'ERC i el PDeCAT s'hagi reconegut ara que no estaven preparats per a la independència. "És el procés de les grans mentides", ha criticat.

ELECCIONS I 155

Durant l'entrevista, Rajoy ha abordat també la carrera electoral i l'aplicació de l'article 155. Sobre el 21-D ha assenyalat que "treballarem perquè no guanyin les forces independentistes, ara li toca a la gent decidir" i ha fet una crida perquè hi hagi una participació massiva.

Davant d'una eventual victòria de les forces separatistes, ha posat èmfasi que "guanyi qui guanyi les eleccions la llei s'ha de complir" i espera que "quan es constitueixi el nou Govern a Catalunya deixi d'aplicar l’article 155", encara que ha puntualitzat que "sempre hi és". No obstant això ha remarcat el seu caràcter excepcional. "No tenia precedents ni tan sols està regulat a la Constitució com a tal". Per això no ho van aplicar abans, ha aclarit, perquè era una decisió que havíem de prendre "carregats de raons". També només van tenir el suport del PSOE i Ciutadans a la recta final.

Ha passat de puntetes sobre la qüestió de les possibles aliances que es puguin produir després de les eleccions. "No sé quin tipus de coalicions es poden produir, però el PSOE mai acceptarà un referèndum", ha assegurat. "Una victòria dels independentistes no donaria per acabada la legislatura. Les legislatures han de durar 4 anys per transmetre normalitat i seguretat", ha arrodonit el líder de l'Executiu.

REFORMA CONSTITUCIONAL I REVISIÓ DEL FINANÇAMENT AUTONÒMIC

S'ha referit el president del Govern a la reforma de la Constitució, proposada pels partits de l'oposició, sobre la qual ha dit que "mai he estat partidari de reformar la Constitució llevat que calgui fer-la, però no puc anar contra la unitat d'Espanya". Sobre l'encaix català en una hipotètica nova Carta Magna ha assenyalat que" el que jo no puc acceptar és que la voluntat d'una minoria s'imposi sobre el de la majoria". I ha descartat completament una solució com la quota basca per a Catalunya.

"Crec que l'Estat de les Autonomies actual garanteix prou bé la igualtat entre espanyols", ha opinat, perquè creu el president que hi ha "un consens majoritari que la gent vol autonomies, que l'Estat autonòmic ha funcionat correctament". No obstant això , ha indicat que "hem creat una comissió al Congrés per avaluar com ha funcionat l'Estat Autonòmic aquests anys i parlarem del model de finançament".

CIBERTERRORISME RUS

S'ha referit als atacs cibernètics, presumptament per part de pirates informàtics russos. "Hem vist una gran allau perfectament organitzada de robots en xarxes socials per llançar notícies falses", ha explicat. "Vam veure que aquests perfils falsos estaven majoritàriament a Rússia i Veneçuela", ha explicat. "És una batalla de la qual a Europa som conscients i estem treballant-hi. Guanyarem els demòcrates", ha prosseguit." El que és evident és que hi ha gent a la qual li interessa que les coses no vagin bé a Europa", ha conclòs el president del Govern.

Rajoy també ha hagut de respondre a una pregunta sobre la seva reelecció. "Jo em trobo bé", ha dit. "Cal saber el que pensa el meu partit", ha arrodonit el president.

contador