ep presidentegobierno mariano rajoy 20180323151102
MONCLOA

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha aprofitat la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats per tornar a carregar contra el PSOE i més concretament contra el seu líder, Pedro Sánchez, per la moció de censura. El cap de l'Executiu ha dit que l'únic objectiu de Sánchez és arribar a la Moncloa a qualsevol preu, i per això està "fent xantatge" tant a Ciutadans com als partits independentistes per aconseguir el seu vot i tirar endavant la moció.

El Ple d'aquest dimecres ha estat una primera 'presa de contacte' de Rajoy amb el que s'espera aquest dijous i divendres al Congrés, durant el debat de la moció de censura. El president del Govern s'ha vist 'acorralat' per l'oposició, que li ha preguntat per la sentència de l'Audiència Nacional sobre la trama Gürtel i si assumirà alguna responsabilitat política per això.

"Les responsabilitats haurien de demanar-se al que vol ser president del Govern de qualsevol manera", ha dit Rajoy en referència a Pedro Sánchez

El president del Govern, que ha estat rebut a la seva entrada a l'hemicicle amb un aplaudiment de la bancada popular, ha recordat en diverses ocasions que la sentència "no condemna el govern d'Espanya, ni el PP, ni a ningú que en aquest moment sigui militant del PP", sinó que" només atribueix una responsabilitat civil al partit, per un fet ocorregut fa 15 anys en dos ajuntaments, i estableix que el PP no en sabia res".

Rajoy ha insistit durant la seva intervenció en la idea que està defensant des de divendres passat: la moció de censura presentada pel PSOE només té una finalitat, i és que Pedro Sánchez es converteixi en president a qualsevol preu. "Les responsabilitats haurien de demanar-se al que vol ser president del Govern de qualsevol manera, sempre que no hagi de passar per les urnes. Perquè si va a les urnes, i per això en fuig, és impossible, com saben, que sigui capaç d'arribar a la presidència del Govern", ha dit en referència al líder socialista.

El cap de l'Executiu ha dit que amb la moció del PSOE "ha tornat Torquemada", perquè ara s'exigeix ​​que la persona que "no és ni investigada, ni imputada, ni condemnada, ha de dimitir". "El seu inquisitorial plantejament no ho comparteixen els mortals", ha dit la portaveu parlamentària socialista, Margarita Robles, al 'cara a cara' que han mantingut al Congrés.

Robles li ha contestat que el PSOE ha presentat la moció perquè "no n’ha assumit responsabilitats" i això que a la sentència queda clar que Rajoy "no té credibilitat" i que "ha faltat a la veritat davant els tribunals". "No té credibilitat, i Espanya necessita un president creïble, que doni confiança i estabilitat", ha assenyalat la portaveu socialista.

EL 'XANTATGE' DE SÁNCHEZ

Però no ha estat Robles l'única amb la qual Rajoy ha mantingut una topada. També amb el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que l'ha criticat per no dimitir. El president del Govern ha insistit el que va dir fa uns dies, que no té pensat renunciar-hi perquè té "un mandat dels ciutadans de quatre anys" i això "dona estabilitat, seguretat i certesa". "La meva intenció és complir el mandat, sobretot després d'haver aprovat els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) la setmana passada".

"El que està succeint s'entén molt bé. S'ha presentat una moció, que compta amb un partit que és l'acompanyant en tot moment, Podem, i després hi ha dues opcions: o pactar amb Ciutadans o amb vostès, el que seria l’anomenat Govern Frankenstein", ha dit Rajoy a Rufián. "El PSOE els diu, ull que si no em voteu, he de pactar amb Cs i avançar eleccions, i a Cs li diu que si no el deixen de pressionar, s'anirà al Govern Frankenstein. Els estan fent xantatge a tots vostès, anem a veure qui accepta el xantatge", ha assenyalat.

Rufián, per la seva banda, ha exigit a Rajoy que "dimiteixi" i li ha enviat un missatge al PSOE i a Pedro Sánchez: "mantingueu-vos lluny d'aquells barons que diuen que millor amb lladres que amb republicans. Ens fa la mateixa poca gràcia votar amb vostès que a vostès", ha remarcat. Finalment, ha assegurat que "fer fora lladres i carcellers no és una opció, és una obligació".

Noticias relacionadas

contador