• El possible acord de Govern amb el PNB a Euskadi podria alleugerar els efectes d'aquesta mala nit electoral
  • El Comitè Federal del partit es torna decisiu per al futur immediat del partit
25s sanchez

No són bons temps per ser Pedro Sánchez. El còmode triomf del PP a Galícia, amb majoria absoluta; una nova reculada socialista , el 'sorpassiño' d'En Marea, la coalició que agrupa a Podem en aquesta comunitat, apunta directament al líder del PSOE, que va realitzar una aposta molt personal en la comunitat en imposar una nova adreça en el partit regional i candidat.

Des d'Euskadi tampoc ha rebut grans notícies. El PSE ha perdut gairebé la meitat dels escons que posseïa en la passada legislatura. Mentrestant, Podem s'ha situat com la força més votada després dels partits nacionalistes, en un territori en el qual els socialistes governaven amb prou feines fa quatre anys.

Aquests resultats atorguen l'esperança que el PNB torni a allargar la mà als socialistes

El seu fracàs s'uneix a l'èxit dels seus rivals. Mariano Rajoy ha pogut convertir el gran resultat local en una victòria nacional, cosa que reforça la seva posició de cara al mes de negociacions que s'apropa abans que es compleixi el termini per formar Govern el pròxim 31 d'octubre. Per la seva banda, la formació que lidera Pablo Iglesias ha aparegut amb gran força al parlament d'ambdues comunitats. Encara que com assenyala el politòleg David Redolí "per a Podem és difícil treure partit d'aquests resultats per la seva estructura de partit de partits, amb diferents nomenclatures a les diferents regions".

No obstant això, aquests resultats atorguen l'esperança que el PNB torni a allargar la mà als socialistes per formar un Govern en coalició a Euskadi. "Tenint en compte el que ha succeït en les urnes, la possibilitat d'aquest pacte pot ser venut com un triomf per a Pedro Sánchez", assenyala el professor de Ciències Polítiques, Jaime Ferri. Seria l'últim clau candent al qual agafar-se, que pot obrir la porta a la negociació d'un possible suport a Sánchez a Madrid dels nacionalistes bascos.

UN COMITÈ FEDERAL FONAMENTAL PER Al SEU FUTUR

Sánchez ha convocat a la Comissió Permanent del PSOE en lloc de l'Executiva al complet, aquest dilluns per fer una valoració de tots dos comicis. Aquesta reunió estarà formada pels membres de la direcció que tenen àrea concreta i, en aquest òrgan, el líder socialista compta amb una majoria folgada de partidaris, cosa que no estaria tan clara si convoqués a l'Executiva al complet, amb membres que només són vocals.

L'objectiu d'aquesta trobada és preparar l'estratègia per a un Comitè Federal que se celebrarà el pròxim 1 d'octubre, una data clau segons assenyala David Redolí: "El líder ha de mostrar la seva resistència després d'aquests resultats", apunta, matisa que es torna bastant complicat per a l'equip de Sánchez, ja que el sector crític del partit abanderat per Susana Díaz podria 'empunyar la destral' en aquesta reunió.

LES TRES OPCIONS DE SÁNCHEZ

Sánchez ha convocat a la Comissió Permanent del PSOE en lloc de l'Executiva al complet

Sánchez buscarà en primera opció presentar davant el Comitè Federal, un Govern amb Podem i Ciutadans. En el cas que aquesta opció no siguin ben acollida entre els barons, haurà de negociar el seu 'no' rotund a la investidura de Rajoy i pot veure's obligat al fet que el partit reclami que ho canviï per una abstenció o, fins i tot, per un suport.

Finalment, en el cas no consensuar cap de les opcions anteriors, podria passar del tocat a l'enfonsat i ser el primer líder socialista que és derrotat pels seus propis companys de partit.