pedro sanchez portada rueda prensa moncloa

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que "Espanya reconeix Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela". Segons ha explicat en una declaració a la Moncloa, "la legitimitat democràtica" d'aquesta decisió emana de la condició de Guaidó de president de l'Assemblea Nacional, càrrec que va obtenir després de les últimes "eleccions lliures" que es van celebrar al país.

Espanya ha decidit reconèixer Guaidó un cop complert el termini de l'ultimàtum que es va llançar a Nicolás Maduro perquè convoqués eleccions a Veneçuela. "Fa vuit dies des que Espanya, junts amb altres socis europeus, va instar el règim de Maduro a convocar eleccions lliures, democràtiques i transparents", i "arribat aquest dia sense que s'hagi donat cap pas en aquesta decisió" per part de Maduro, el Govern ha decidit reconèixer Guaidó.

Ho fa, ha explicat Sánchez, amb "un horitzó clar" que el president espanyol ha volgut subratllar en considerar "important", i que és "convocar eleccions al menor termini de temps possible". Uns comicis que han de ser "lliures, democràtics, amb garanties i sense exclusions" perquè els veneçolans "decideixin el seu futur sense pors, sense pressions i sense amenaces".

"El poble de Veneçuela ha de decidir el seu futur. A la comunitat internacional ens correspon ajudar, respectar els resultats del procés, i verificar que es desenvolupa amb totes les garanties", ha defensat Sánchez poques hores després que Maduro, en una entrevista amb la Sexta, defensés la seva legitimitat i respongués a l'ultimàtum d'Espanya dient que aquesta situació era com si ell "obligués a la UE a reconèixer la república de Catalunya".

Encara que Sánchez no ha tingut en compte aquestes paraules, i ha deixat clar que "no anem a fer un pas enrere". Ha anunciat que durant les pròximes hores es posarà en contacte amb les principals institucions europees, així com amb els governs europeus i iberoamericans per "desenvolupar la nostra posició", perquè l'objectiu sempre ha estat aconseguir la "llibertat, prosperitat i concòrdia del poble veneçolà", i ha assegurat que se seguirà treballant en això.

En aquest sentit, el president espanyol ha reafirmat la seva "disposició a col·laborar i treballar amb altres països i actors" per aconseguir-ho, i ha anunciat que el Govern promourà a la UE i a l'ONU "un pla d'ajuda humanitària per a pal·liar la greu situació a Veneçuela". Perquè, ha dit, qui pateix les conseqüències d'aquesta situació és el propi poble veneçolà. Així mateix, Sánchez ha aprofitat per assegurar que l'Executiu té molt present la situació de la colònia espanyola que hi viu, i també actua tenint en compte "els interessos de les nostres empreses radicades allà", perquè "tots demanen un marc d'estabilitat, democràcia i llibertat".

DEMOCRÀCIA PLENA

Sánchez, que ha reconegut Guaidó poc després que ho fes França, ha recordat els vincles d'Espanya amb Amèrica Llatina i ha assegurat que treballarà perquè "la democràcia plena retorni a Veneçuela" i perquè prevalguin els drets humans, no hi hagi presos polítics, se celebrin eleccions "lliures i transparents" i hi hagi diversitat política. "Tenim la determinació d'avançar amb decisió al costat del poble veneçolà. Veneçuela pot comptar amb Espanya. Som i sempre serem al seu costat", ha conclòs el president.

Noticias relacionadas

contador