ep aplausospedro sanchezser elegido nuevo presidentegobierno
Europa Press

Pedro Sánchez ja és el nou president del Govern. El setè de la democràcia. La moció de censura que va presentar contra Mariano Rajoy ha triomfat després d'aconseguir el líder del PSOE els suports necessaris per tirar-la endavant. Els vots dels socialistes, juntament amb els de Units Podem, PNB, PDeCAT, ERC, EH-Bildu, Compromís i Nova Canàries han propiciat l'èxit d'aquesta iniciativa.

Sánchez ha aconseguit el 'sí' de 180 diputats. Necessitava que la majoria absoluta del Congrés dels Diputats aprovés la moció, és a dir, 176 vots afirmatius, però finalment, després de sumar el suport de diversos grups, ha superat aquesta xifra. En concret, ha aconseguit el suport dels 84 diputats del PSOE, 67 d'Units Podem, 9 de ERC, 8 de PDeCAT, 5 de PNB, 4 de Compromís, 2 d'EH-Bildu i 1 de Nova Canàries.

Sánchez aconsegueix el suport dels 84 diputats del PSOE, 67 d'Units Podem, 9 de ERC, 8 de PDeCAT, 5 de PNB, 4 de Compromís, 2 d'EH-Bildu i 1 de Nova Canàries

La votació s'ha desenvolupat sense sorpreses. Els diputats han estat cridats un a un per ordre alfabètic per dir "sí", "no" o "abstenció" a la moció de censura que proposava Sánchez. Al final, dels 350 vots emesos, han estat 180 a favor, 169 en contra -dels diputats del PP (134), Ciutadans (32), UPN (2) i Fòrum Astúries (1) - i 1 abstenció, la d’Ana Oramas, de Coalició Canària.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha comunicat que "en haver-se assolit el vot favorable, queda aprovada la moció de censura", que "es comunicarà al Rei" perquè el nomeni president del Govern. Per tant, "es considera investit de la confiança de la Cambra el senyor Pedro Sánchez Pérez Castejón", ha assenyalat.

Ara Pastor haurà de traslladar al Rei la decisió del Congrés. Segons preveu l'article 114.2 de la Constitució, el Govern de Mariano Rajoy ha de presentar la dimissió a Felipe VI, que nomenarà Pedro Sánchez nou president, cosa que el socialista ha aconseguit sense guanyar les eleccions (de fet, en els últims comicis el PSOE va obtenir el pitjor resultat de la seva història) i, a més, sense tenir escó al Congrés (el va abandonar per no haver d'abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy ). I quan el líder socialista prengui possessió davant el monarca, haurà de donar a conèixer la composició del seu gabinet perquè els nomenaments es publiquin al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i els ministres puguin prendre possessió.

Després de confirmar-se l'èxit de Sánchez, Mariano Rajoy ha anat fins al seu escó a donar-li la mà i felicitar-lo, i després d'això ha abandonat l'hemicicle mentre els diputats que han donat suport a la moció aplaudien la victòria del socialista amb crits de "president, president" i "sí, es pot". Rajoy, que ahir es va absentar de la Cambra baixa i que aquest divendres no ha aparegut fins a les 10:30 hores, ha intervingut breument abans de la votació per acomiadar-se. Donant per segura la seva marxa, el ja excap de l'Executiu ha assegurat que "ha estat un honor, com no n'hi ha més, haver estat president del Govern" i també "deixar una Espanya millor de la que vaig trobar". "Tant de bo el meu substitut pugui dir el mateix en el seu dia, l'hi desitjo pel bé d'Espanya", ha remarcat.

Rajoy s'ha enfrontat en menys d'un any a dos mocions de censura. Al juny de 2017 Units Podem va presentar una moció amb Pablo Iglesias de candidat que no va tirar endavant. No obstant això, la presentada per Sánchez sí que ha aconseguit els suports necessaris, convertint el popular en el primer president de la democràcia que perd el Govern per una moció de censura. Una cosa que, a més, és significatiu si es té en compte que la setmana passada Rajoy va 'salvar' la legislatura en aconseguir el suport del Congrés als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018, que ara segueixen la tramitació parlamentària al Senat i que Sánchez mantindrà sense canvis.

Aquesta és la cronologia política de Mariano Rajoy:

Noticias relacionadas

contador