ep la ministra de trabajo yolanda diaz en un pleno del congreso
Javi Martínez / Pool

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha manifestat aquest dilluns el seu desacord amb la proposta del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, d'incentivar el retard de l'edat de jubilació efectiva. Díaz ha assegurat que aquesta idea "entorpeix" l'entrada dels joves al mercat laboral.

Així ha respost Díaz, en una entrevista a TVE, al pla presentat la setmana passada pel seu company de Govern José Luis Escrivá, que té com a base bonificar qui es jubili més tard i limitar i desincentivar les prejubilacions.

"Que allarguem i incentivem el retard de l'edat de jubilació entorpeix la introducció dels joves al mercat laboral", ha assenyalat la ministra de Treball, que ha assegurat que "el mercat laboral espanyol està envellit" i "necessita renovació".

"I penalitzar les carreres professionals en un país amb la nostra estructura productiva", és a dir, "que netejadores, paletes o gent en el comerç" treballin més, "no és el camí correcte". "Però això s'està dialogant", tant amb la resta de forces polítiques com entre PSOE i Unides Podem, ha declarat.

Escrivá ha defensat en directe des de la Sexta que la necessitat a mitjà termini passa per "donar incentius" als qui vulguin treballar mes anys i indica que d'aquí cinc anys hi haurà moltes jubilacions pròpies dels 'babyboomers' "i la despesa en pensions augmentarà significativament".

Segons el ministre, "hi ha un consens extraordinari al Pacte de Toledo" per aclarir la incertesa dels pensionistes mitjançant dos punts: la revaloració de les pensions i alliberar la Seguretat Social del dèficit que li ha provocat despeses impròpies de 20.000 milions.

També ha assegurat que la taxa d'atur estaria actualment per sota del 20% incloent als treballadors en expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que per definició no es consideren com a aturats. Ha subratllat que quatre de cada cinc treballadors que estaven en un ERTO a principis de maig, quan es va assolir el pic màxim (3,4 milions), ja estan treballant. "El nivell de recuperació és del 80%", ha afirmat.

D'altra banda, ha anunciat que la prestació per cessament d'activitat per a autònoms es prolongarà més enllà de l'octubre. El ministre ha indicat que tots aquells col·lectius que es continuïn veient afectats de manera "directa i intensa" per la pandèmia, com els treballadors per compte propi, continuaran tenint protecció "fins que es tingui una solució al virus".

ELS ERTO SEGUIRAN "FINS QUE SIGUI NECESSARI"

Díaz ha assegurat que els ERTO continuaran vigents el temps que sigui "necessari", i encara que ha rebutjat oferir una data concreta sobre fins quan es prorrogaran, sí que ha plantejat que la seva idea és allargar-los com a mínim fins al 31 de desembre, per evitar la incertesa enmig de la campanya nadalenca.

La ministra de Treball ha informat que ara mateix hi ha entorn d'uns 700.000 treballadors afectats per un ERTO, i ha admès que la major part pertany al sector del turisme i a "tota la seva cadena de valor", és a dir, els sectors relacionats amb aquest.

A més, Díaz ha assenyalat que Treball vol garantir a aquests treballadors que se'ls reposaran els seus dies de prestació fins a un màxim de 180 dies si són acomiadats en el futur.

Noticias relacionadas

contador