pedro sanchez portada rueda prensa moncloa

L'opció d'avançar les eleccions generals al 28 d'abril guanya punts en el si del Govern si, com es preveu, aquest dimecres al Congrés dels Diputats tomba el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019 presentat per l'Executiu de Pedro Sánchez.

Així ho assumeixen càrrecs intermedis en els Ministeris, mentre que membres de l'Executiu resten importància al fet de convocar el 28 d'abril suposaria iniciar la campanya electoral en plena Setmana Santa.

En aquest sentit argumenten que la recta final de la campanya, la que pesa més en uns temps en què cada vegada són més els que decideixen el seu vot a l'últim moment, tindria lloc amb les vacances acabades i tothom de retorn ja en el seu lloc habitual de residència.

El que sí que descarten del tot tant ministres del Govern com alts càrrecs del PSOE és que estigui sobre la taula l'opció de convocar les eleccions generals el 14 d'abril, diumenge de Rams.

També ha perdut pes la possibilitat de fer coincidir les generals amb les municipals, autonòmiques i europees el 26 de maig en un 'superdiumenge' electoral.

És una opció que no volen els 'barons' del PSOE com els presidents d'Aragó, Javier Lambán, i Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, -que pensen que la política d'apaivagament de Sánchez amb l'independentisme els pot perjudicar- però tampoc partits com el PNB, Compromís i Coalició Canària, els quals els socialistes podrien necessitar en una investidura i els que pensen que les opcions les quals ells representen podrien quedar diluïdes en una campanya durant la qual la política nacional ho contamini tot.

En qualsevol cas, la decisió sobre quan dissoldre les Corts i convocar eleccions generals és una prerrogativa exclusiva del president del Govern, Pedro Sánchez, que aquest dimarts va acudir al Congrés dels Diputats per assistir al debat de les esmenes a la totalitat.

A l'entorn del president preveuen que Sánchez-que avui no ha conversat amb els mitjans de comunicació- sí que faci unes declaracions públiques aquest dimecres quan es conegui el resultat de la votació sobre les esmenes a la totalitat presentades contra els pressupostos.

Des del Govern està assenyalant des d'aquest dilluns que Sánchez prendrà una decisió sobre una convocatòria anticipada de les generals un cop conegui què passa amb els pressupostos.

El secretari de Coordinació Territorial del PSOE, Santos Cerdán, que assisteix habitualment a les matines dels dilluns a la Moncloa amb el president i el seu entorn més proper dins el Govern i el partit, reconeixia aquest dimarts que de la reunió de dilluns que ve podria sortir-ne una data per a les generals en cas que es tombin aquesta setmana els pressupostos.

Noticias relacionadas

contador