ep donald tusk 20180601164201
EUROPEAN UNION - Archivo

El president del Consell europeu, Donald Tusk, ha avisat aquest dimarts a Londres que la resposta de la Unió Europea (UE) a la petició d'ajornar de nou la sortida del Regne Unit dependrà del que b, alhora que ha demanat estudiar tal sol·licitud" amb tota la serietat".

"La situació és força complexa després dels esdeveniments del cap de setmana al Regne Unit i la petició britànica de prorrogar el procés. Estic consultant amb els líders sobre com reaccionar i decidiré durant els pròxims dies", ha informat Tusk davant del ple del Parlament europeu, durant un debat per fer balanç de l'última cimera europea.

Tusk va iniciar les consultes diumenge després de rebre la sol·licitud del primer ministre britànic, Boris Johnson, però els Vint-i-set continuen complint els passos per a la ratificació del pacte, amb la vista posada en què sigui possible la seva entrada en vigor a temps si la Cambra dels comuns aprova el text aquesta setmana i es produeix el Brexit com està previst el proper 31 d'octubre.

L'Eurocambra no celebrarà la votació per a la ratificació del Tractat de Retirada mentre no l'aprovi primer Westminster

En qualsevol cas, tal com va assenyalar dilluns el president del Parlament europeu, David Sassoli, i ha confirmat Tusk a Estrasburg (França), l'Eurocambra no celebrarà la votació per a la ratificació del Tractat de Retirada mentre no l'aprovi primer Westminster, cosa que ajornaria aquest últim pas almenys fins a la setmana que ve.

"El Parlament europeu hi té un paper a fer, un important", ha expressat Tusk, per després apuntar que, en qualsevol cas, el resultat de les consultes que manté amb els líders de la UE pel que fa a la pròrroga de tres mesos que ha demanat Londres "dependrà molt del que el Parlament britànic decideixi, o no decideixi". "Hem d'estar preparats per a qualsevol escenari, però una cosa ha d'estar clara: com vaig dir al primer ministre Johnson dissabte passat, un Brexit sense acord mai serà la nostra decisió", ha conclòs.

PÈRDUA DE TEMPS PER A LA UE

Mentrestant, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha lamentat la "pèrdua de temps i pèrdua d'energia" que, al seu parer, ha suposat el llarg procés de negociació del Brexit per al projecte europeu, alhora que ha recalcat el "treball incansable" de Brussel·les per negociar un bon acord que permetés la sortida del Regne Unit.

Juncker ha destacat la "creativitat i determinació" dels negociadors europeus conduïts per l'excomissari Michel Barnier per, primer, negociar el divorci amb la 'premier' Theresa May i, després, renegociar amb el seu successor. "Sempre lamentaré la decisió del Regne Unit d'abandonar la Unió, però almenys podem mirar als ulls i dir que hem fet tot el possible per assegurar que aquesta sortida es produeix de manera ordenada", ha resumit el cap de l'Executiu comunitari.

L'exprimer ministre luxemburguès, que participa aquest dimarts en la seva última sessió parlamentària com a president de la Comissió, ha dit també que el bloc està preparat per "totes les eventualitats", amb independència de quina sigui l'evolució a l'altre costat del Canal de la Mànega. "Necessitem veure ara amb atenció què passa a Westminster, però en tot cas no és imaginable que aquest Parlament ratifiqui l'acord abans que ho faci el Parlament britànic. Primer Londres, després Estrasburg", ha tancat.

També ha intervingut en el debat el negociador europeu, Michel Barnier, que, a més d'assenyalar la fase crítica en què es troba el procés de divorci, ha avisat que el Brexit "no és el final".

Un cop es produeixi la ruptura, de la manera que sigui, "haurem de negociar un any, dos anys, potser més, per recompondre tot el destruït", ha apuntat, en al·lusió a la necessitat de seguir veient el Regne Unit com un país amic, aliat, i de la importància de no trencar la confiança mútua.

Noticias relacionadas

contador