michel-barnier-brexit-ue

El negociador dóna la Unió Europea (UE) per al Brexit, Michel Barnier, culpa al Regne Unit de la falta d'avanços en les negociacions comercials. I així ho va fer saber en una reunió a Luxemburg amb ministres d'assumptes europeus del bloc comunitari, segons van apuntar funcionaris coneixedors de la trobada i citats per 'Bloomberg'.

La falta d'avanços queda patent en les declaracions públiques que realitzen des de tots dos bàndols, però les negociacions seguiran fins a l'últim minut. La UE "continuarà treballant per un acord just en els pròxims dies i setmanes", apuntava Barnier al seu compte de Twitter. No obstant això, el temps se'ls tira a sobre, ja que el primer ministre britànic, Boris Johnson, va assegurar que s'aixecarà de la taula dijous que ve si per a llavors no s'ha aconseguit un acord.

"Estem extremadament pressionats, el temps s'acaba i esperem un progrés substancial dels nostres amics del Regne Unit en àrees clau", va lamentar abans de la reunió el ministre d'Assumptes Europeus d'Alemanya, Michael Roth. "Francament, estem en una etapa crítica de les negociacions", va remarcar.

Els punts de la negociació que estan generant més controvèrsia entre tots dos territoris estan relacionats amb la pesca, la política d'ajuda estatal del Regne Unit i les maneres de fer complir qualsevol acord. "No aconseguir un acord és el pitjor dels casos, no sols per a la Unió Europea, sinó que també per al Regne Unit, però estem preparats per a això", va advertir Roth.

LA UNIÓ EUROPEA VOL ACONSEGUIR UN ACORD

En qualsevol cas, el principal objectiu del bloc comunitari és aconseguir un acord comercial. "Volem un acord: des del punt de vista irlandès en particular, és extremadament important", va assenyalar aquest dimarts la cancellera alemanya, Angela Merkel, durant un debat recollit per 'Reuters'. La mandatària va insistir que el resultat final no defraudarà a Irlanda, el país que resultarà més afectat per l'adéu del Regne Unit.

No ho té tan clar Boris Johnson, que insisteix a aconseguir un acord de lliure comerç. "El primer ministre els va dir als seus col·legues que encara que volem un acord en els termes correctes, si no podem hi arribar allí, estem llestos i disposats a seguir endavant", va explicar un portaveu del Govern britànic.

Noticias relacionadas

contador