ep la canciller alemana angela merkel 20200730142603
Wolfgang Kumm/dpa

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel s'ha imposat clarament en les eleccions regionals de l'estat de Saxònia-Anhalt amb un 37% del suport. Aquestes són les últimes eleccions abans de les històriques eleccions federals del 26 de setembre, les primeres en 16 anys sense Merkel com a candidata.

La CDU s'imposa així a les altres formacions, ja que la següent per vots són la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AFD, 20,8%), seguida de l'Esquerra (11,2%), segons les últimes resultats recollits per la televisió pública alemanya ARD.

L'històric Partit Socialdemòcrata (SPD) es queda en un 8,3%, per davant encara d'Els Verds (6,1%) i del Partit Democràtic Lliure (FDP, 6,4%).

Aquest resultat és un recolzament per a la CDU, ja que les enquestes auguraven una minsa victòria dels conservadors amb un 26%, a penes dos punts per davant d'AFE. A més, suposa un suport per al candidat de la CDU a la Cancelleria, Armin Laschet.

"Per descomptat, això també ens dona una empenta per a Berlín. Ara hem guanyat. Per això també és una victòria per Armin Laschet", ha afirmat el portaveu parlamentari de la CDU, Ralph Brinkhaus, en declaracions a l'ARD.

Saxònia-Anhalt acull una part important del patrimoni cultural d'Alemanya, com a origen del moviment d'art i disseny de la Bauhaus. No obstant això, l'èxode juvenil ha provocat un envelliment de la població, bona part d'ella conservadora i partidària d'AFE.

La participació ha estat en un 61%, similar a les últimes de 2016, segons recull ZDF.

La caiguda del suport de l'AFE, però, facilita el retorn al poder de l'actual ministre principal de l'estat, Reiner Haseloff, (CDU) en coalició amb els socialdemòcrates, Els Verds i fins i tot els liberaldemòcrates.

Per la seva banda, Haseloff s'ha mostrat molt satisfet després de la clara victòria de la CDU. "Podem guanyar si juguem junts", ha manifestat en referència a les eleccions federals de setembre.

Laschet ha negat qualsevol tipus d'acord amb AFD i ha avisat que expulsarà a qualsevol membre de la CDU que intenti arribar a un pacte de govern amb ells per a l'estat.

El moviment ultradretà travessa una crisi nacional per les seves dissensions internes, però el seu rendiment a nivell local, particularment en aquest estat, segueix tenint una considerable importància.

Noticias relacionadas

contador