italia estatua roma blanco e

El parquet de Milà ha caigut amb força (-2,32%) fins als 23.734 punts després de la filtració de l'acord de govern entre el Moviment Cinc Estrelles (M5S) i la Lliga Nord, amb elements que auguren un futur inquietant a Itàlia, com la creació d'un mecanisme per sortir de la moneda única si fos necessari, el propòsit de rebre una condonació del deute sobirà per part del Banc Central Europeu (BCE) o el disseny d'una infraestructura independent al consell de ministres, capaç de prendre decisions vinculants.

Una publicació del Huffington Post Italia que també ha fet tremolar el mercat de bons italià, la rendibilitat a 10 anys del qual s'ha disparat per sobre del 2%, un fenomen que no succeïa des del passat mes de març després de les eleccions. En concret, l'acord entre Luigi Di Maio i Matteo Salvini conté una petició al regulador que presideix Mario Draghi per cancel·lar part dels 250.000 milions de títols que el banc central ha adquirit des del començament de les seves operacions no convencionals, i una renegociació del contribució del país al pressupost comunitari.

Mediaset lidera les caigudes i es deixa un 5,43% durant aquesta jornada, seguit per les entitats UniCredit (-3,42%) i Banco BPM (-3,36%) i l'operadora Telecom Italia (-3,37%). A l'altre costat de la taula, únicament tres valors cotitzen en verd, amb la petroliera Saipem (+8,60%) liderant, seguida de la metal·lúrgica Tenaris (+2,18%) i la cimentera Buzzi Unicem (+0,22%).

Una incertesa que s'ha transmès a l'euro, que ha arrencat la jornada en nous mínims de 2018 i ha prolongat la seva caiguda fins als 1,1784 dòlars, nivells no vistos des del 19 de desembre. La lectura de l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) de l'Eurozona d'aquest dimecres no ha estat positiva, ja que va caure fins a l'1,2% a l'abril i continua sense mostrar la solidesa que necessita el BCE per retirar els estímuls. De la mateixa manera, la lliura també retrocedeix davant del múscul del 'bitllet verd' fins al 1,1485 bitllet verds.

DESBLOQUEIG IMMINENT

Itàlia podria oficialitzar un nou govern en qualsevol moment. Després de mesos de negociacions durant el qual semblava que la tornada a les urnes era l'escenari més probable, els populistes de M5S i la ultradretana Lliga Nord van anunciar un acord el passat diumenge. I el Huffington Post l’ha filtrat aquesta matinada. A l’acord, Brussel·les hi pot trobar mesures inquietants per al futur del país transalpí.

La coalició mostra una intenció d'acostar postures amb Rússia, i demana el final de les sancions imposades al país presidit per Vladimir Putin. "L'obertura cap a Rússia no es percep com una amenaça, sinó com un soci econòmic i cultural", que ha d'actuar "com a interlocutor estratègic" en àrees de conflicte com a Síria, diu l'esborrany.

També inclou un mecanisme per abandonar l'euro si fos necessari. No obstant això, després de la publicació, les dues formacions han aclarit que es tracta d'"una versió antiga" que ha estat àmpliament modificada, i la renovació no posa en dubte la participació d'Itàlia al bloc monetari.

Finalment, a més de la ja esmentada condonació de deute sobirà, l'acord mostra una intenció dels dos partits de crear un mecanisme paral·lel al consell de ministres, amb capacitat de prendre decisions de caràcter vinculant. Un comitè extern que garanteixi l'operativitat del govern en cas de trobar-se en minoria, si la relació entre les dues forces no flueix com ara. Una cosa altament probable a causa de la disparitat de discursos i ideologia que presenten.

Noticias relacionadas

contador