gb-boris-johnson-accuse-l-ue-de-menacer-d-un-blocus-alimentaire

El primer ministre britànic Boris Johnson, parlarà aquest dissabte amb la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, per "prendre nota" de les negociacions sobre un acord post-Brexit, intervenint així per primera vegada en el procés des de juny.

Johnson i Von der Leyen conversaran per analitzar "els pròxims passos" a seguir ara que ha acabat la novena ronda de negociacions, segons va indicar un portaveu de la residència oficial de Downing Street. Els negociadors britànic i de la Unió Europea (UE), David Frost i Michel Barnier, respectivament, es reuneixen també aquest divendres a Brussel·les.

El dijous, la Comissió Europea va iniciar un procediment d'infracció contra el Regne Unit per violar l'Acord de Retirada que fixa les condicions del Brexit i li va donar un mes per corregir la situació. Això suposa la primera fase d'un expedient que, en última instància, arribarà al Tribunal de Justícia de la UE en cas que les dues parts no aconsegueixin resoldre abans la disputa.

Von der Leyen va anunciar l'enviament d'una "carta d'emplaçament" a les autoritats britàniques, la qual cosa constitueix el primer pas d'un expedient sancionador. "La carta convida el Govern britànic a enviar les seves observacions en el termini d'un mes. Entretant, la Comissió Europea treballarà de dret per a la total implementació del Tractat de Retirada", va explicar.

El Govern britànic va assenyalar que Londres respondrà al requeriment "quan sigui el moment", però va insistir que l'Executiu britànic ja "ha deixat clar" quines són les raons per a introduir les modificacions que afecten el Protocol d'Irlanda del Nord.

"Necessitem crear una xarxa de seguretat jurídica per protegir la integritat del mercat intern britànic i garantir que els ministres sempre puguin complir les seves obligacions amb Irlanda del Nord i protegir els assoliments del procés de pau", va aclarir un portaveu oficial del Regne Unit.

Noticias relacionadas

contador