cbelecciones trump biden

El president Donald Trump i el seu rival demòcrata, Joe Biden, van discutir feroçment ahir a la nit sobre la situació als Estats Units per la pandèmia de coronavirus, l'atenció sanitària i l'economia, en un caòtic i malhumorat primer debat marcat pels insults personals i les repetides interrupcions de Trump.

Trump es va obrir pas a través del debat de 90 minuts, intentant provocar Biden, informa Reuters, afirmant que els demòcrates pretenen robar les eleccions presidencials de novembre i negant-se a condemnar als grups supremacistes blancs quan se li va demanar que ho fes.

El moderador, Chris Wallace, no va arribar a controlar el debat, amb Trump ignorant repetidament les seves crides a deixar parlar a Biden. Els dos candidats a la Casa Blanca van parlar alhora i van llançar insults en una impressionant baralla política que va fer difícil per a qualsevol dels dos plantejar cap argument.

En un cert moment, un exasperat Joe Biden va dir, després de les repetides interrupcions de Trump: "Però vols callar, home? Això és tan poc presidencial".

Wallace va fer el que va poder per frenar a Trump, que ignorava els límits de temps i parlava per sobre de Biden.

"Crec que el país estaria més ben servit si permetéssim a totes dues persones parlar amb menys interrupcions. Li demano, senyor, que ho faci", va dir Wallace.

Quan Trump va assenyalar que hauria de dir-li a Biden el mateix, Wallace va afegir: "Bé, francament, vostè ha estat fent més interrupcions".

Els dos candidats s'han mirat cara a cara només cinc setmanes abans del dia de les eleccions, el 3 de novembre.

Per a Trump, de 74 anys, el debat d'aquest dimarts suposava una de les poques oportunitats que quedaven per canviar la trajectòria de la majoria dels sondejos d'opinió, que mostren que està perdent, ja que la majoria dels estatunidencs desaproven la seva gestió, tant de la pandèmia de coronavirus com de les protestes per la injustícia racial.

Biden, de 77 anys, ha mantingut un avantatge constant sobre Trump a les enquestes d'opinió nacionals, tot i que les enquestes per Estat mostren que la competició serà més renyida.

Segons Reuters, és difícil determinar si el debat inclinarà la balança cap a un costat o cap a l'altre. "El primer debat entre el president Trump i Joe Biden no ha proporcionat missatges clars mentre tots dos s'interrompien i s'insultaven mútuament", precisen els experts de Danske Bank.

"L'esdeveniment ha estat descrit per alguns com a 'caòtic' ja que tots dos candidats s'interrompien regularment. El senyor Biden va atacar al líder dels Estats Units per la seva gestió de la pandèmia, mentre que el senyor Trump va qüestionar la capacitat dels candidats demòcrates d'haver fet una feina millor en aquestes circumstàncies. Donald Trump no va confirmar que deixarà la Casa Blanca pacíficament si perd les eleccions, perquè sospita del vot per correu", explica David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

Noticias relacionadas

contador