ep imagen de recurso del coronavirus
NARVIKK - Archivo

Financial Times s'ha mostrat molt crític amb l'embolic de les dades de morts per coronavirus a Espanya que ha provocat el nou recompte que fa el Ministeri de Sanitat, amb defuncions durant els últims set dies, sobre la base de les xifres que reporten les comunitats autònomes. Segons el diari britànic, "les dades errònies generen dubtes sobre l'estratègia de confinament", i poden generar problemes ara que ha començat la desescalada, perquè produeixen la falsa impressió que l'amenaça ja ha passat.

FT es fa ressò en una notícia d'una confusió que s'ha creat amb les dades aquests últims dies, amb jornades en les quals Sanitat reportava zero morts quan algunes regions havien comunicat defuncions. "La confusió, en un dels països més afectats per la pandèmia, emfatitza el que els experts diuen que és un gran repte, mentre Espanya relaxa el confinament: la impressió errònia que l'amenaça del coronavirus ha passat, cosa podria encoratjar la gent a comportar-se de manera imprudent", diu el diari britànic.

Aquest mitjà també es fa ressò de les paraules del president del Govern, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats aquest dimecres, en què presumia d'aquestes xifres de zero morts com un èxit de tots els espanyols, i va dir que eren fruit del confinament estricte implantat al país. En canvi, per al Financial Times, que es fa ressò de les opinions d'alguns investigadors, aquestes xifres "estan profundament compromeses per la revisió de la manera en què el Ministeri de Sanitat recompta les dades".

Explica que el Govern ha deixat d'informar de les morts diàries, passant a una "polèmica mesurada" de recompte de defuncions durant els últims set dies. I "tampoc no està actualitzant el recompte total de morts amb la mateixa freqüència que abans". Ara Sanitat només afegeix noves morts al total si s'esdevenen durant les 24 hores anteriors a cada butlletí diari, i totes les altres s'afegeixen una cop a la setmana, quan es revisen les xifres. Això ha provocat una sèrie de problemes, com que de cop el recompte de morts acumulades des del començament del brot es reduís en gairebé 2.000 persones.

"Els problemes amb les xifres són encara més greus, atès que es produeixen a mesura que el país va eliminant gradualment les seves mesures de confinament", insisteix FT, que recorda que malgrat els problemes amb les dades, els recomptes de morts setmanals a Espanya mostren xifres inferiors que els d'Itàlia i el Regne Unit.

Encara que, això sí, deixa clar que "les xifres espanyoles han estat més volàtils que les de qualsevol altre país ric", de manera que "el canvi de la nit al dia -a causa de revisions, més que a un sobtat augment de les morts- ha donat al país la taxa de mortalitat més alta del món", i això és un problema, en tant que és la mesura més utilitzada per comparar el nombre de víctimes de la pandèmia entre països.

Noticias relacionadas

contador