ep imagen de archivo de menores inmigrantes no acompanados en ceuta
PEDRO ARMESTRE / SAVE THE CHILDREN - Archivo

Les autoritats espanyoles preveuen mantenir sense data límit el desplegament de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional amb unitats militars de la Legió i Regulars que s'ha establert al voltant de la frontera de Ceuta i l'espigó marítim annex del Tarajal, on aquest dimarts per la tarda es va aconseguir evitar l'entrada irregular de més ciutadans marroquins després d'acumular 8.000 passades en tot just 40 hores.

Fonts de la Delegació de Govern a Ceuta han confirmat en declaracions a Europa Press que, tot i això, el dispositiu establert aquest dilluns, a què ja s'han sumat 50 agents de la Benemèrita i 150 de la Policia Nacional, continuarà operatiu durant la pròxima matinada i 'sine die' fins que la crisi migratòria propiciada pel Marroc es doni per definitivament superada.

El Ministeri de l'Interior ha anunciat aquest dimarts que enviarà a la ciutat autònoma cinquanta efectius més de l'Institut Armat i que ha posat en alerta 150 membres de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional, especialitzats en contenir disturbis i grans masses, per si fos necessari el seu trasllat i desplegament a Ceuta.

Les autoritats espanyoles calculen que ja s'ha tornat o han retornat voluntàriament al Regne alauita aproximadament 4.000 dels 8.000 migrants irregulars rebuts, la presència dels quals vagant pels carrers de la ciutat s'ha anat reduint amb el pas de les hores.

El volum d'entrades s'ha anat reduint també de mica en mica gràcies als "intensos" controls establerts, segons testimonis presencials, per les forces de seguretat marroquines a les carreteres que arriben fins a les poblacions de Fnideq i Beliones per tal d'evitar el pas de persones no residents en alguna d'elles.

La Policia Nacional manté un equip conjunt d'Estrangeria i Científica treballant "24 hores" per agilitzar les expulsions dels adults que han entrat irregularment a territori espanyol nedant, vorejant els espigons marítims o usant rudimentària embarcacions i flotadors, la majoria joves homes, però també dones, nens i bebés i algun migrant d'origen subsaharià.

EL MARROC ES MANTÉ DESAFIADOR

El ministre d'Estat de Drets Humans i Relacions amb el Parlament, Mustafà Ramid, ha assegurat que Espanya "sabia que el preu per subestimar el Marroc és molt alt", en referència al fet que el país no hagi complert amb "el bon veïnatge" en "acollir" el secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali.

"La recepció per part d'Espanya del líder de les milícies separatistes del Polisario, sota una identitat falsa, sense tenir en compte les relacions de bon veïnatge que requereixen coordinació i consulta, o almenys cuidant d'informar al Marroc, és un acte irresponsable i totalment inacceptable", ha escrit Ramid al seu perfil de Facebook.

La Unió Europea (UE), per la seva banda, ha recordat Rabat que la frontera de la ciutat autònoma és també una frontera del bloc comunitari. "Tot el nostre suport i solidaritat amb Espanya @sanchezcastejon. Les fronteres d'Espanya són les fronteres de la Unió Europea. La cooperació, la confiança i els compromisos compartits han de ser els principis d'una relació forta entre la Unió Europea i el Marroc", ha escrit el president del Consell europeu, Charles Michel, a la seva xarxa social Twitter.

contador