ep el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva interviene en un
Marta Fernández Jara - Europa Press

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá va entrar aquest dimarts a valorar la situació dels treballadors amb expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), en el qual considera que, per a principis de 2021, es mantindran temporalment fins a 700.000 treballadors, amb els seus respectius sous en suspens.

Així ho ha fet saber el ministre des del seu compte de Twitter, qui, a més, ha pronosticat que "els ERTO s'estabilitzaran al nivell actual" de cara a l'any vinent. Al·ludint al tancament de novembre amb 746.900 treballadors en règim d'expedient, Escrivà va vaticinar que, al final del quart trimestre, hi haurà 583.000 persones en ERTO amb suspensió total del seu sou, i altres 95.000 en ERTO a temps parcial.

Davant d'aquestes previsions, el ministre apunta a un estancament dels treballadors en ERTO, les proteccions dels quals finalitzen el 31 de gener. No obstant això, tot sembla que els ministres implicats treballaran per estendre una pròrroga puntual tant per a empreses com per a treballadors. Aquest és un dels reclams de la patronal i sindicats, sol·licitant una ampliació de les mesures adoptades abans que una vacuna porti a la normalitat la vida laboral.

Pel que fa a les previsions de l'últim trimestre del l'any, Escrivà ha valorat en un tuit que "analitzant conjuntament els registres administratius d'alta freqüència d'afiliats a la Seguretat Social, treballadors en ERTE i autònoms amb prestació és possible aproximar el nivell d'activitat econòmica amb força precisió i, amb alguns supòsits, estimar ja el resultat del quart trimestre ". "El PIB podria situar-se en un creixement del 2,4%", ha afegit, segons els seus càlculs.

Així mateix, des del seu compte de Twitter ha subratllat que, tot i els 700.000 amb l'activitat suspesa totalment, els ERTO en suspensió parcial treballen, de mitjana, un 60% de la jornada. Així, es podran evitar alguns acomiadaments i, per tant, una forta marea de destrucció d'ocupació derivada de la crisi del coronavirus.

En aquesta línia, ha recalcat que hi haurà al mes de desembre un augment de 47.000 afiliats, aconseguint els 278.000 per al conjunt del quart trimestre. Segons els pronòstics del ministre, el 2020 tancarà amb més de 19 milions d'ocupats.

contador