• ...També que hagi mantingut a la presó Junqueras, Forn i 'els Jordis'
  • No s'ha retirat l'ordre de detenció nacional, de manera que els cinc deixen d'estar en recerca i captura a Europa, però si tornen a Espanya seran detinguts
carles-puigdemont-le-31-octobre-2017-a-bruxelles-catalogne-espagone

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat retirar les Ordres Europees De Detenció dictades contra l'expresident català Carles Puigdemont i els exconsellers Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, tots ells a Bèlgica, i sol·licita que es comuniqui la seva decisió a les autoritats belgues, perquè deixin sense efecte la col·laboració sol·licitada al seu dia per la magistrada de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela.

Segons informa l'alt tribunal, el magistrat considera que s'han de retirar les ordres europees perquè està investigant un delicte de naturalesa plurisubjetiva dotat d'unitat jurídica inseparable, cosa que requereix una única contestació per evitar respostes contradictòries. No obstant això, no s'ha retirat l'ordre de detenció nacional, de manera que els cinc deixen d'estar en recerca i captura a Europa, però si tornen a Espanya seran detinguts.

La intenció del magistrat instructor és evitar que la Justícia belga pugui posar condicions a l'hora de lliurar els exmembres del Govern fugits, els quals la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, va imputar cinc delictes quan va dictar les esmentades ordres de detenció el passat 3 de novembre: rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència.

Llarena matisa al seu acte que els fets pels quals s'imputa els investigats en aquesta causa, ja siguin a Bèlgica o a Espanya, s'haurien perpetrat mitjançant el concert de tots "i amb una unitat jurídica inseparable". Això vol dir que la depuració de les responsabilitats penals per la deriva independentista s'ha de dur a terme de manera "unificada" perquè d'una altra manera el procés podria conduir a respostes "contradictòries i divergents" entre els acusats.

LA JUSTÍCIA BELGA

El jutge del tribunal belga de primera instància que havia de decidir sobre l'extradició de l'expresident català Carles Puigdemont i els seus quatre exconsellers va anunciar que comunicaria la seva decisió el proper 14 de desembre, segons van explicar els advocats de la defensa. Ara, l'expresident de la Generalitat es pot mantenir a l'exili, però té total llibertat de moviments, després de la decisió de Llarena.

La Fiscalia de Brussel·les ha reiterat durant la vista celebrada aquest dilluns que avala l'extradició dels polítics catalans per quatre dels cinc delictes que els imputa l'Audiència Nacional -tots menys el de prevaricació- mentre que la defensa ha argumentat que "no ha d'haver-hi lloc a l'extradició perquè els fets reprovats no són punibles a Bèlgica" i que si fossin extradits es posaria en risc el respecte als seus drets fonamentals.

LES DECISIONS DE LLANERA

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va acordar aquest dilluns mantenir la presó preventiva de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i els líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en entendre que hi persisteix el risc de reiteració delictiva, han informat fonts jurídiques.

"Les seves aportacions estan directament vinculades a una explosió violenta que, de reiterar-se, no deixa marge de correcció o de satisfacció als que es vegin assolits per ella", ha decretat Llarena. Pel que fa a la resta d'investigats implicats en el 'Procés' que va derivar en la declaració unilateral d'independència (DUI) el passat 27 d'octubre, el jutge ha acordat una fiança de 100.000 euros per a cada un d'ells. A més, hauran de comparèixer cada setmana davant del jutge i lliurar el passaport. La resta d’exconsellers ha quedat en llibertat.

Noticias relacionadas

contador