ep consellereconomiavicepresidentela generalitat oriol junqueras
EUROPA PRESS

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat aquest dilluns mantenir la presó preventiva de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i dels líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en entendre que persisteix en ells el risc de reiteració delictiva, han informat fonts jurídiques.

"Les seves aportacions estan directament vinculades a una explosió violenta que, en reiterar-se, no deixa marge de correcció o de satisfacció als quals es vegin assolits per ella", ha decretat Llarena. Pel que fa a la resta d'investigats implicats en el 'Procés' que va derivar en la declaració unilateral d'independència (DUI) el passat 27 d'octubre, el jutge ha acordat una fiança de 100.000 euros per a cada un d'ells.

El magistrat ha citat a les parts a les 9.00 hores d'aquest dilluns per comunicar-los la decisió que ha pres després que divendres passat els prengués declaració per estudiar la situació personal de cada un d'ells. D'aquesta manera, el jutge Llarena no ha acceptat la petició de la Fiscalia i l'acusació popular exercida per Vox de mantenir-los en presó.

La decisió s'ha pres a poques hores que comenci la campanya electoral a Catalunya per a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre, per a les quals són candidats vuit dels deu que van declarar divendres; tan sols l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs (PDeCAT) i el líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, han declinat anar a les llistes dels partits proindendència.

Els anomenats 'Jordis' són a la presó des del 16 d'octubre, mentre que els exconsellers van ingressar-hi el 2 de novembre. Una vegada que les seves causes es van acumular al Suprem, tots ells van sol·licitar declarar davant el nou magistrat instructor, que va escoltar divendres els seus arguments per sol·licitar un canvi en les seves mesures cautelars.

En aquestes compareixences, tant l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i la resta dels exconsellers com els 'Jordis' van prometre respectar a partir d'ara el marc constitucional i van acceptar l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució, perquè si fos d'una altra manera, no es presentarien a les eleccions del 21 de desembre.

REACCIONS

El candidat del PSC a les eleccions del 21 de desembre, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dilluns que és una "mala notícia" que el Tribunal Suprem (TS) hagi decidit mantenir a la presó provisional Forn, Junqueras, Sànchez i Cuixart. Ho ha assegurat aquest dilluns durant la conferència-col·loqui de Barcelona Tribuna organitzada per 'La Vanguardia', Associació Espanyola de Directius (AED) i Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, que ha estat presentada per l'advocat i constitucionalista Miquel Roca.

Iceta ha recordat que sempre ha qualificat de desproporcionada la mesura cautelar d'empresonar els representants sobiranistes, i el fet que quatre d'ells segueixin a la presó "és una mala notícia perquè no produeix el resultat que molts havien desitjat".

El president del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat que "amb la decisió del magistrat del Tribunal Suprem es demostra que la Constitució espanyola no és un xiclet que s'estira fins a permetre la independència". Ho ha dit mitjançant un apunt al seu compte de Twitter.

El candidat dels 'comuns', Xavier Domènech ha qualificat d'"absolutament injust mantenir els empresonaments".

contador