ep archivo   el presidente del gobierno pedro sanchez conversa con la vicepresidenta segunda y
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

Hi ha acord. Poques hores després de la seva aprovació al Consell de Ministres d'aquest dimarts, el PSOE i Unides Podem han tancat l'avantprojecte de llei de Pressupostos per al 2023, amb més mesures socials. Destaca una ajuda gairebé universal per a totes les mares amb fills de 0 a 3 anys -fins ara només era per a mares treballadores- i una millora en les prestacions per desocupació.

L'acord, aconseguit durant les últimes hores, segons ha informat la Secretaria d'Estat de Comunicació, es formalitzarà aquest dimarts en una reunió entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a les 09:00 hores.

Entre altres aspectes, durant els propers anys es reforçaran les dotacions a la sanitat, especialment l'atenció primària, l'educació, la dependència o les beques. A més, els comptes del 2023 incorporaran fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que "orientaran l'economia espanyola cap a un model més digital, més verd i més productiu".

Segons s'ha informat, aquests Pressupostos incorporaran "la despesa social més gran de la història per reforçar l'Estat de benestar", en un context marcat per la batalla fiscal. Alhora, han assenyalat que "suposen una nova mostra d'estabilitat", ja que l'Executiu tira endavant uns comptes en temps i forma per tercer any consecutiu.

El consens entre els socis de Govern arriba després que s'arribés a un pacte fiscal, cosa que va permetre desencallar els acords per tancar els comptes de l'any que ve. Entre elles, es van anunciar bonificacions a l'IRPF per a les rendes baixes de fins als 21.000 euros, i per als autònoms i, per compensar-ho, pujades a les rendes altes i un nou impost a les grans fortunes, tal com reclamava Unidas Podemos des del començament de la legislatura.

Després de la seva aprovació en Consell de Ministres, el que és previsible és que la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, els porti la setmana que ve davant el Congrés dels Diputats, amb el propòsit que abans del 31 de desembre la Llei de Pressupostos estigui aprovada i, per tant, l'1 de gener entri en vigor. Els dos integrants de la coalició de Govern confien a aprovar els nous comptes amb els suports habituals —PNV, ERC, Més País, Compromís, EH Bildu—.

Noticias relacionadas

contador