ep la ministra de hacienda maria jesus montero durante una sesion plenaria en el congreso
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern ha anunciat aquest dijous un nou paquet fiscal que contempla una pujada de més de 3.100 milions d'euros i amb què gravarà més les grans fortunes, les grans companyies i els estalviadors. Sobre aquest darrer punt, María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, ha dit que s'elevaran els impostos a les rendes de capital superiors a 200.000 euros.

En concret, la ministra ha detallat que en matèria d'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) s'elevarà en un punt, del 26% al 27%, el gravamen a les rendes del capital entre 200.000 i 300.000 euros. Les rendes del capital, a efectes fiscals, són aquelles obtingudes amb el capital, bé sigui invertit en actius financers o en béns tangibles, que produeixin un guany, dels quals se n'obtingui una renda.

Així mateix, ha confirmat que també hi haurà canvis per a les rendes del capital superiors a 300.000 euros, per les quals, el tipus s'elevarà en dos punts, del 26% al 28%. L'objectiu d'aquesta mesura, ha defensat la ministra, és "reduir la bretxa de la tributació entre les rendes del treball i les del capital", i per això "es planteja un esforç més gran als que més guanyen".

La modificació afectarà uns 17.814 contribuents, segons càlculs d'Hisenda, i s'estima que elevarà els ingressos per a les arques públiques en uns 204 milions el 2024.

Amb aquestes mesures, Montero ha anunciat també un nou impost per a les grans fortunes. Es tracta d'un “impost de solidaritat” que “s'articularà com un tribut temporal per als exercicis 2023 i 2024, per als contribuents amb una riquesa neta superior a 3 milions”. La ministra d'Hisenda ha assenyalat que per als patrimonis d'entre 3 i 5 milions serà de l'1,7%, mentre que per als que tinguin entre 5 i 10 milions s'articularà al 2,1%. Els patrimonis superiors als 10 milions d'euros es gravaran un 3,5%.

En qualsevol cas, ha explicat, "evitarà la doble imposició, ja que la quota que s'aboni per l'impost de patrimoni a les comunitats autònomes serà deduïble en aquest impost de solidaritat". Aquesta nova figura té un "potencial recaptatori de 1.500 milions" i els afectats seran uns 23.000 contribuents (el 0,1% del total).

MÉS ESFORÇ A LES GRANS COMPANYIES

Durant la seva compareixença per anunciar el nou paquet fiscal que ha acordat el Govern de PSOE i Unides Podem, que inclou a més reduccions d'impostos per a les rendes baixes, Montero també ha avançat que el Govern demanarà més esforç a les grans companyies. "Es posa una aportació més gran a empreses més grans", a les quals es limitarà la compensació de pèrdues en grups consolidats. La ministra ha dit que només es posaran aplicar el 2023 un 50%.

Noticias relacionadas

contador