ep la ministra de asuntos exteriores union europea y cooperacion arancha gonzalez laya y el ministro 20200313181404
Ministerio de Asuntos Exteriores - Archivo

El Govern ha convocat d'urgència Karima Benyaich, ambaixadora del Marroc a Espanya, per demanar-li un aclariment sobre les declaracions del primer ministre marroquí, Saadeddine El Othmani, en les quals ha defensat que Ceuta i Melilla "són marroquins com el Sàhara".

Cristina Gallach, secretària d'Estat d'Afers Exteriors, ha traslladat a l'ambaixada que l'executiu espanyol "espera de tots els seus socis respecte a la sobirania i integritat territorial" d'Espanya, segons ha informat en un comunicat el Ministeri d'Afers Exteriors.

Tant les paraules de El Othmani com la convocatòria de l'ambaixadora, es produeixen en un context en què els dos governs insisteixen que les seves relacions són estretes i excel·lents, cosa que han reiterat especialment durant els últims dies després d'ajornar la cimera bilateral del passat 17 de desembre per la situació generada pel coronavirus.

El primer ministre del Marroc va defensar durant el cap de setmana que les ciutats autònomes espanyoles "són marroquins com el Sàhara", després que el president nord-americà, Donald Trump, reconegués el passat 10 de desembre la sobirania del regne sobre el Sàhara Occidental.

El Othmani ha reconegut, pel que fa als enclavaments espanyols, que "l'statu quo dura ja cinc o sis segles", i ha considerat que "arribarà el dia en què anem a reobrir l'assumpte de Ceuta i Melilla, territoris marroquins com el Sàhara".

No obstant això, el primer ministre marroquí ha contemplat que no és el moment d'abordar aquesta qüestió amb el govern espanyol, ja que "primer cal arreglar definitivament el conflicte de Sàhara, que és la nostra prioritat absoluta".

Davant aquestes declaracions, ja s'han aixecat crítiques per part de l'oposició. Entre ells es troba Pablo Casado, líder del PP, que ha instat el Govern a "respondre immediatament" perquè la sobirania espanyola de les dues ciutats autònomes i la integritat territorial nacional "són irrenunciables".

Vox també ha reclamat una "resposta contundent" i ha criticat la "covardia" del Govern davant les "pretensions expansionistes de la tirania marroquina", que "són un perill" per a la sobirania espanyola.

Noticias relacionadas

contador