ep archivo   la vicepresidenta y ministra para la transicion ecologica y el reto demografico teresa
Teresa RiberaEUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

El Govern ha donat llum verda a l'anomenada excepció ibèrica en un Consell de Ministres celebrat de manera extraordinària aquest divendres. S'hi ha aprovat el pla per limitar el preu del gas destinat a la producció elèctrica i abaratir la factura de llum durant un període 12 mesos.

"Posem límit al preu del gas i, amb això, abaratir el rebut de la llum a tots els espanyols", "és una mesura molt important, perquè el que estem fent és frenar la tendència alcista de l'IPC", ha assenyalat la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

"La manera com hem abordat la resposta a aquest problema té pocs antecedents. És extraordinària que Europa ho hagi autoritzat", ha dit, per la seva banda, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que ha destacat que "durant 12 mesos disposem d'un sistema de protecció especial" amb què "l'única electricitat que es pagarà al cost del gas és la generada utilitzant el gas natural".

"El mecanisme consisteix en una limitació a la referència de preu del gas a l'hora de vendre al sistema elèctric". Segons ha explicat Ribera, l'objectiu d'aquest pla és limitar el preu del gas inicialment als 40 euros durant sis mesos i augmentar-lo més endavant per assolir un preu mitjà de 50 euros, xifra que significa gairebé la meitat del preu que marca actualment.

D'aquesta manera, segons els càlculs del Govern, la factura es reduirà al voltant del 30%. "Estimem que el preu mitjà serà de 130 euros el megawatt enfront dels 210 d'aquest trimestre".

La mesura negociada amb Brussel·les entrarà en vigor una vegada sigui publicada la norma al Butlletí Oficial d'Estat (BOE), previsiblement aquest dissabte, i beneficiarà tant consumidors domèstics com industrials. A més, "haurem d'esperar que la Comissió Europea adopti formalment el suport a la norma", ha puntualitzat Ribera.

Va ser a finals d'abril quan els governs d'Espanya i Portugal van aconseguir un acord polític amb la Comissió Europea per a aquesta excepció ibèrica acordada al Consell Europeu del març. A través d'aquesta es permet desacoblar temporalment els preus del gas i l'electricitat a la Península Ibèrica, que es beneficiarà així d'una excepció, tal com es.

Noticias relacionadas

contador