• L'Executiu pretén forçar que es compleixi la recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va anul·lar la partida pressupostària del referèndum
  • Es tracta d'"una actuació preventiva a favor de la prosperitat i benestar dels ciutadans catalans", segons Íñigo Méndez de Vigo
el presidenrte catalan carles puigdemont

El Govern estreny el setge sobre la Generalitat perquè no pugui donar cap pas en la direcció de convocar el referèndum independentista previst per a l'1 d'octubre. L'última acció de l'Executiu és un acord de Govern per "impedir que la Generalitat pugui tramitar expedients de despeses destinades a sufragar el referèndum de l'1-O", segons ha explicat el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, al final del Consell de Ministres.

A partir d'ara, l'Executiu autonòmic ha de remetre cada setmana una garantia que no destina fons a la votació i, si no fer-ho, es contemplen càstigs per a Catalunya com la retirada del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) si destina un sol euro als preparatius de la votació secessionista. Aquesta mesura incrementarà el control sobre les finances del Govern de Carles Puigdemont i busca que es compleixi la recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va anul·lar la disposició addicional de la Llei de Pressupostos catalanes, que incloïa una partida per finançar el referèndum.

Segons ha recordat el ministre Portaveu, el Tribunal Constitucional va anul·lar les partides del pressupost català destinades al referèndum i, "malgrat això", responsables de les institucions catalanes han anunciat la seva voluntat de seguir endavant amb la seva celebració.

El Govern ha adoptat així aquest acord donada la situació de "risc" que això genera i "incertesa" per a empreses i ciutadans per garantir que "ni un sol euro públic" estarà destinat al finançament del referèndum. "El referèndum no pot ser pagat amb diners públics. Estiguin tranquils tots els catalans que no hi haurà un euro distret per res que sigui il·legal", ha garantit Méndez de Vigo.

INFORMES SETMANALS

Per a això, una sèrie d'alts càrrecs i funcionaris han de remetre de manera individualitzada i setmanal certificats que garanteixin que no s'han iniciat o tramitat expedients de despeses i pagaments que puguin estar destinats directament o indirectament a activitats vinculades amb el referèndum.

Els responsables obligats a enviar aquesta informació al Govern són els interventors de les conselleries, amb el suport certificat dels màxims responsables dels òrgans gestors, els responsables economicofinancers de les entitats en què no hi hagi intervencions delegades, el director general de pressupostos i el director general de política financera, assegurances i tresor.

Amb aquesta informació, si el Ministeri d'Hisenda conclogués que sí que s'estan destinant fons al finançament del referèndum, "ha de traslladar a les autoritats competents per a l'exigència de responsabilitat", segons ha detallat el portaveu de l'Executiu.

I SI NO COMPLEIX?

Méndez de Vigo ha explicat que han contemplat l'escenari que no remetin aquests documents públics. En aquest cas "incorrerien en una irresponsabilitat" ha dit el ministre que ha insistit que si les quantitats no es destinen al que preveuen les partides pressupostàries, l'Estat pot arribar a retirar Catalunya de l'assistència financera destinada a les comunitats autònomes. "Tenim dret a saber i ho sabrem", ha insistit el ministre.

És "un referèndum sense cens, sense paperetes, sense urnes, sense funcionaris, sense Europa, sense ajuda, i ara també sense pressupost"

Aquest acord ha partit de la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics i es tracta d'"una actuació preventiva a favor de la prosperitat i benestar dels ciutadans catalans". "Hem de garantir que els diners van on han d'anar, i no on uns volen que vagi, que és a un referèndum il·legal", ha argumentat el ministre portaveu. "Si volen fer-ho, no ho van a fer amb els diners de tots els catalans, sinó amb el seu", ha sentenciat.

Méndez de Vigo ha assenyalat directament a Puigdemont com a últim responsable si s'incompleix aquest mandat i ha de "explicar per què s'ha produït aquesta situació (si s'acaba retirant el FLA)". Preguntat per més detalls sobre les sancions si, malgrat tot se segueix endavant, el ministre ha evitat donar una resposta clara i s'ha limitat a exposar que "dependrà de la conducta". "Parlar en termes generals, davant la denegació d'informació o manca d'aquesta, em resulta impossible dir-li, perquè no sóc un jutge", ha continuat. "Però vull fer una crida al seny, aquesta decisió és per garantir el bon fi dels diners públics", ha emfatitzat Méndez de Vigo.

Sí que ha reconegut que fins ara "hi ha múltiples anuncis, però encara no hi ha convocatòria". I ha remarcat que el que es té fins ara entre mans és "un referèndum sense cens, sense paperetes, sense urnes, sense funcionaris, sense Europa, sense ajuda, i ara també sense pressupost".

contador