reina isabel

El nou curs polític del Parlament Britànic comença a caminar aquest dilluns amb el discurs de la Reina Isabel II. I ho fa durant una altra setmana clau per al Brexit, potser l'última per arribar realment a un acord o veure si Boris Johnson compleix el seu deure i demana una nova pròrroga a la UE.

Durant el seu discurs, la monarca llegirà les 22 propostes de llei de Boris Johnson, totes elles orbitant al voltant de la llei de la retirada de la Unió Europea.

Els rivals polítics de Johnson critiquen que aquest utilitzi un símbol com la reina, a priori de neutralitat política, per fer campanya a favor del seu Brexit dur. Cal recordar que el Premier no té majoria a la Cambra dels Comuns i, per tant, no està garantit el compliment de les normes anunciades avui.

Les mesures proposades aniran des de sanitat a habitatge social passant per crear "un sistema global i just d'immigració", en paraules de Johnson. "Aquest és un discurs de la Reina optimista i ambiciós", defensa el Premier. Per la seva banda, els laboristes liderats per Jeremy Corbyn qualifiquen de "farsa" el paquet legislatiu i asseguren que Johnson "no té intenció de complir el programa".

Aquesta setmana és vista pels experts com l'última per arribar a un acord pel Brexit abans de la cimera de la UE de dos dies que s'inicia dijous 17. Si no es tanca pel 19 d'octubre, Johnson està legalment obligat a demanar a la UE una altra pròrroga, cosa a la qual s'ha oposat ferventment durant els últims dies.

La setmana passada va ser vista com l'última oportunitat per arribar a un acord, però els negociadors de la UE estan disposats a mantenir les converses fins aquest dimecres, en vigílies de l'esmentada cimera de dos dies. Dissabte que ve, el Parlament Britànic es reunirà per votar un acord sobre el Brexit si s'ha assolit prèviament amb la institució comunitària.

Noticias relacionadas

contador