north korea kim jong un

Corea del Nord ha anunciat de matinada la suspensió dels contactes d'alt nivell amb Corea del Sud previstos per a aquest dimecres en represàlia per les maniobres militars conjuntes sud-coreà-nord-americans.

L'agència de notícies oficial nord-coreana, KCNA, ha informat de la suspensió i ha atribuït la decisió a la "provocació" que suposen aquestes maniobres enmig d'un procés d'acostament diplomàtic. En concret denuncia que les maniobres Max Thunder inclouen la participació de bombarders B-52, informa Europa Press.

Pyongyang també ha qüestionat la viabilitat de la trobada entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un

El Departament de Defensa ha confirmat les maniobres Max Thunder, una cita anual durant la qual participen les forces aèries de Corea del Sud i els Estats Units. L'any passat a les maniobres van participar uns 1.500 militars sud-coreans i nord-americans i avions tipus F-16.

"Aquestes maniobres són contra nosaltres i es realitzen pertot Corea del Sud en un desafiament flagrant a la Declaració de Panmunjom. Són una provocació militar intencionada que va en contra dels esdeveniments polítics positius de la península de Corea", ha apuntat la KCNA.

Les dues Corees anaven a abordar aquest dimecres l'aplicació de les mesures acordades el passat 27 d'abril pel líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president sud-coreà, Moon Jae In. La més important d'elles és l'acord per aconseguir la completa desnuclearització de la península de Corea.

La reunió, la primera després de la històrica cimera Moon-Kim, se celebraria al costat sud del poble de Panmunjom amb cinc representants nord-coreans i altres tants sud-coreans, en ambdós casos encapçalats pels respectius ministres d'Unificació.

Pyongyang també ha qüestionat la viabilitat de la trobada entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, previst per al 12 de juny a Singapur. "Els Estats Units també hauran de deliberar acuradament sobre el futur de la cimera nord-coreà-nord-americana prevista davant aquest embolic militar provocatiu conjunt amb les autoritats sud-coreanes", ha afegit la KCNA.

Una portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, ha respost davant d'aquestes advertències que Washington no té cap informació sobre una possible cancel·lació de la cimera i que els preparatius segueixen segons el previst.

Noticias relacionadas

contador