ep coreanorte lanzamisilsobrevuela japon
EUROPAPRESS

Corea del Nord ha provat a principis d'aquesta setmana un míssil hipersònic de nou desenvolupament, segons ha informat el mitjà de comunicació estatal KCNA, sumant-se així a la carrera encapçalada per les principals potències militars per desplegar aquest avançat sistema armamentístic.

Corea del Nord va disparar el míssil enfront de la seva costa oriental en direcció a la mar, segons va informar l'exèrcit sud-coreà aquest dimarts, mentre Pyongyang demanava als Estats Units i a Corea del Sud que abandonessin la seva "doble moral" sobre els programes d'armament per reprendre les converses diplomàtiques.

Corea del Nord ha estat desenvolupant constantment els seus sistemes d'armament enmig de l'estancament de les converses destinades a desmantellar els seus arsenals nuclears i de míssils balístics a canvi de l'aixecament de les sancions dels Estats Units.

A diferència dels míssils balístics, que volen cap a l'espai exterior abans de tornar a trajectòries pronunciades, les armes hipersónicas volen cap a objectius a menor altura i poden arribar a més de cinc vegades la velocitat del so, és a dir, uns 6.200 km per hora ( 3.853 milles per hora).

El míssil hipersònic del Nord es troba en una fase primerenca de desenvolupament, a jutjar per la velocitat detectada i altres dades, i es necessitaria un "període de temps considerable" fins que pogués desplegar-se en combat, segons declaracions de l'Estat Major Conjunt del Sud aquest dimecres.

El desenvolupament del sistema d'armes augmenta les capacitats de defensa de Corea del Nord, com recull KCNA, descrivint el míssil hipersònic com a "arma estratègica".

El líder nord-coreà Kim Jong-un no va inspeccionar el llançament, segons l'informe.

El míssil, anomenat Hwasong-8, va complir amb els seus objectius tècnics "incloent-hi la maniobrabilitat de guiat i les característiques de vol lliscant de l'ogiva hipersónica despresa", d'acord a aquest informe.

Les armes hipersóniques estan considerades com la pròxima generació d'armes que pretenen arrabassar els adversaris del temps de reacció i els mecanismes tradicionals de derrota, segons informa Reuters.

La prova podria significar que el Nord està entrant en una cursa accelerada per desplegar l'arma en la qual ara participen els Estats Units, Rússia i la Xina.

Dilluns, els Estats Units va dir que havia provat una arma hipersònica d'aire, marcant la primera prova reeixida d'aquesta classe d'arma des de 2013.

Al juliol, Rússia va provar amb èxit un míssil de creuer hipersònic Tsirkon (Zircon), una arma que el president Vladímir Putin va pregonar com a part d'una nova generació de sistemes de míssils sense igual al món.

Chang Young-Keun, especialista en míssils de la Universitat Aeroespacial de Corea, va dir que la prova del vehicle hipersònic de planatge (HGV) del Nord va ser probablement un fracàs, ja que el vol es va registrar a Mach 2,5, citant una avaluació de la intel·ligència militar sud-coreana.

"La tecnologia de l'HGV del Nord no és comparable a la dels Estats Units, Rússia o la Xina i, per ara, sembla apuntar a un abast curt que pugui apuntar Corea del Sud o el Japó", ha dit Chang.

La setmana passada, Corea del Nord va dir que estava disposada a considerar una altra cimera amb el Sud si es podia garantir el respecte mutu entre els veïns, després de la crida del president sud-coreà Moon Jae-in a una declaració per posar fi formalment a la Guerra de Corea de 1950-1953.

Les negociacions de desnuclearització, iniciades entre l'expresident nord-americà Donald Trump i el líder nord-coreà Kim Jong-un el 2018, estan estancades des del 2019.

Les dues Corees van provar míssils balístics el 15 de setembre, en el marc d'una carrera armamentística en què les dues nacions han desenvolupat armes cada vegada més sofisticades, mentre que els esforços resulten infructuosos per entaular converses per rebaixar les tensions.

Noticias relacionadas

contador