sanchez casado portada

El Govern de Pedro Sánchez arrenca aquest dimecres els contactes amb els grups parlamentaris de cara a lligar els seus suports per aprovar uns Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) d'altíssima emergència social per la crisi de la Covid, tal com l'Executiu s'ha esforçat a subratllar. La negativa d'ERC de servir de crossa a la coalició de Govern PSOE-Podemos, obre un escenari en el qual tots dos socis xoquen pels pactes que es perfilen amb Ciutadans i també amb el PP.

Precisament aquest dimecres, el líder dels socialistes es reunirà amb el president del Partit Popular, Pablo Casado, i amb la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb la vista posada en els comptes de l'Estat, davant l'oposició de Podemos al fet que els PGE s'acordin amb totes dues forces. La formació lila insisteix que pactar amb els partits de dretes és "incompatible" amb les polítiques que desplega l'Executiu i ha exhortat a impulsar uns nous comptes públics amb la majoria parlamentària que va impulsar la moció de censura contra l'expresident popular Mariano Rajoy.

No obstant això, els socialistes insisteixen que els republicans no són de fiar i apel·len a la geometria variable del Congrés de manera que s'inclogui a Ciutadans, amb els quals ja es va acordar una de les pròrrogues de l'estat d'alarma. Almenys en aquests termes s'ha expressat la vicepresienta Carmen Calvo en declaracions a RNE: “Miri's un titular de Junqueras dient que no hi donaran suport”, ha apuntat.

L'objectiu final d'aquest joc a dues bandes seria obtenir el beneplàcit de totes dues forces per aconseguir la majoria absoluta requerida per a aprovar la llei orgànica que il·luminarà uns nous pressupostos que han de substituir als de l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, prorrogats des de 2018. No obstant això, el partit d'Oriol Junqueras veta completament la formació d'Arrimadas, mentre que el partit taronja tampoc no vol figurar al fòrum al costat dels republicans, menys encara quan se sospiten eleccions a la tardor a Catalunya.

La formació de Pablo Iglesias, per part seva, també s'esforça a posar les seves pròpies línies vermelles contra el partit liberal, tot i que ha moderat la seva posició sobre aquest tema, i de portes endins reconeix que no els queda un altre remei que empassar-se aquest gripau. No obstant això, on sí que han fixat el seu límit és en un acord amb el PP. Mentrestant, Casado tampoc no sembla entusiasmat amb alinear-se amb el partit lila, i va aventurar aquest cap de setmana una nova pròrroga dels pressupostos de Montoro.

A aquest escenari s'hi suma que el pla pressupostari ha de rebre el beneplàcit de Brussel·les, amb la finalitat que l'any vinent Espanya rebi la milionària ajuda que li han promès per sortir de la crisi de la Covid. I un projecte de despesa que arribi amb el suport de Ciutadans i populars serà molt millor rebut per l'Executiu comunitari. El partit d'Arrimadas ho té clar, i per això el seu portaveu, Edmundo Bal, ja ha començat a exercir de mitjancer amb el PP.

En declaracions aquest cap de setmana, ha animat al PP a no tancar la porta a negociar els Pressupostos amb el Govern, perquè encara que no els agradi el seu president ni el protagonisme de Podemos, creu que l'oposició ha de pensar en els interessos dels espanyols. A més, sosté que els comptes que van pactar en el seu moment el PSOE i Unidas Podemos són "impossibles" de dur a terme ara, després de la crisi del coronavirus.

Noticias relacionadas

contador