• La independència de Catalunya és ja el segon problema que més preocupa als espanyols
ciudadanos rivera arrimadas elecciones portada

Ciutadans ha experimentat una important pujada pel que fa a l’intenció de vot en el baròmetre d'octubre elaborat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que s'ha donat a conèixer aquest dimarts. La formació que lidera Albert Rivera ha experimentat un gran avanç, de manera que si avui se celebressin les eleccions aconseguiria un 17,5% dels suports dels espanyols, gràcies al seu paper en la crisi catalana i al seu posicionament contra l'independentisme.

Units Podem és el gran damnificat per la seva postura sobre Catalunya: perd 1,8 punts d'intenció de vot i es queda amb un 18,5%

La formació taronja ha aconseguit treure partit del clima creat pel desafiament independentista, que no només ha afectat Catalunya, sinó tot Espanya. Ciutadans ha pujat des del 14,5% collit durant l'enquesta de juliol, beneficiant-se de les baixades experimentades pel PP, el PSOE i, sobretot, per Podem. El partit de Mariano Rajoy segueix sent la principal força política, tot i que la crisi catalana li ha passat factura, sobretot tenint en compte les decisions que ha hagut d'adoptar per frenar els secessionistes, l’article 155 de la Constitució inclòs, i ha baixat del 28,8% de juliol al 28% actual.

I als de Pedro Sánchez els ha passat el mateix del mateix. El PSOE, que es va consolidar com a segona força a l'anterior baròmetre després de les primàries en què Sánchez es va imposar a l'andalusa Susana Díaz, manté l’'argent' en aconseguir un 24,2% dels suports dels electors enquestats pel CIS , tot i que experimenta un lleu retrocés tenint en compte que al juliol va aconseguir el 24,9%. No obstant això, és Units Podem el gran damnificat, en no haver volgut sumar a la línia d'unitat escenificada per PP, PSOE i Ciutadans respecte a Catalunya.

Aquesta marca, formada per les confluències de Podem, En comú Podem, En Marea i Compromís, aconseguiria en aquest moment, si se celebressin les eleccions, un 18,5% dels vots, enfront del 20,3% anterior. La postura que han adoptat dirigents com Pablo Iglesias sobre el referèndum il·legal de l'1 d'octubre i les posteriors decisions adoptades per l'ara cessat Govern de Carles Puigdemont han acabat passant-los factura, almenys en el baròmetre del CIS.

De fet, la independència de Catalunya preocupa tant als espanyols que ha escalat fins a esdevenir el segon problema, només per darrere de l'atur, que segueix sent la preocupació més urgent amb el 66,2%. L'independentisme ha estat esmentat pel 29%, una gran pujada que guarda relació amb el moment en què es va realitzar l'enquesta, just després de la celebració del referèndum de l'1-O. En l'últim baròmetre del CIS, el del mes de setembre, aquest problema ja havia escalat en ser esmentat pel 7,8% dels enquestats, enfront del 2,6% anterior, tot i que els esdeveniments que han tingut lloc durant l'últim mes s'han disparat les preocupacions dels espanyols sobre el secessionisme. Tant que fins i tot la independència de Catalunya preocupa ja més que la corrupció i el frau, que amb un 28,3% baixa al tercer lloc.

ELS PARTITS INDEPENDENTISTES RETROCEDEIXEN

Així mateix, l'últim baròmetre mostra que el repte independentista ha afectat els partits secessionistes, ERC i PDeCAT, que experimenten un lleu empitjorament pel que fa a intenció de vot. Així, Esquerra Republicana aconseguiria un 2,7% dels suports si les eleccions se celebressin avui mateix, enfront del 2,9% aconseguit a l'enquesta del mes de juliol. Per la seva banda, PDeCAT, partit al qual pertany Carles Puigdemont, també baixa fins a l’1,6% des de l’1,7% anterior.

El desassossec és tal que un 76,9% dels enquestats opina que la situació política d'Espanya és actualment 'dolenta' o 'molt dolenta', enfront del 17,9% que la qualifica de "regular" i al 2,7% que la considera 'bona' o 'molt bona'. Respecte al de fa un any, un 53,2% afirma que estem pitjor ara, mentre que un 38,6% creu que seguim igual i només un 5,4% es mostra optimista i opina que ara estem millor. I en ser preguntats pel futur, les perspectives a futur no són gens favorables.

Un 76,9% dels enquestats opina que la situació política d'Espanya és actualment 'dolenta' o 'molt dolenta'

Un 32,4% creu que d'aquí a dotze mesos estarem igual que ara, sense canvis, i amb la causa independentista com un dels elements que marquin l'agenda política. Un 15,8% és optimista i considera que la situació política millorarà, mentre que a un 29% li pot el pessimisme i creu que estarem pitjor. En aquest sentit, crida l'atenció la gran quantitat d'enquestats que no ha volgut pronunciar-se: un 21,8% no s'atreveix a fer cap tipus de predicció i ha preferit no contestar sobre la situació política en un any.

RAJOY MILLORA LA SEVA 'NOTA'

D'altra banda, analitzant la valoració dels polítics, crida l'atenció la pujada experimentada pel president del Govern, Mariano Rajoy, que recupera el tercer lloc entre els líders dels quatre principals partits, en passar del 2,79 de juliol al 3,02 octubre. Passa així per davant de Pablo Iglesias, líder de Podem, que queda relegat al quart lloc en perdre diverses dècimes: rep una nota de 2,67 enfront del 2,95 anterior.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, segueix sent el més ben valorat dels quatre grans partits, amb una nota de 3,61, lleugerament per sota del 3,73 de juliol, seguit d'Albert Rivera, que cull una valoració del 3,75, pujant, igual que la formació que lidera, des del 3,58 de l'últim baròmetre del CIS amb intenció de vot.

Tanmateix, com passa en anteriors ocasions, els més ben valorats són altres polítics. En aquesta ocasió Ana Oramas, de Coalició Canària (4,36) i Joan Baldoví, de Compromís (4,24) són els millors pel que fa a valoració ciutadana, seguits per Xavier Domènech, d'En Comú Podem (3,90), i Alberto Garzón, d'Esquerra Unida (3,85).

Noticias relacionadas

contador