biden 20210805174953

El president dels Estats Units, Joe Biden, va comparèixer aquest dimarts des de la Casa Blanca i va defensar la sortida de país de l'Afganistan. L'operació d'evacuació, que es va estendre durant 17 dies, s'ha saldat amb el trasllat de 120.000 persones, entre les quals s'inclouen ciutadans nord-americans, estrangers i afganesos que van col·laborar amb els Estats Units.

"L'extraordinari èxit d'aquesta missió va ser a causa de la increïble habilitat, valentia i coratge desinteressats de l'exèrcit dels Estats Units i dels nostres diplomàtics i professionals d'intel·ligència", ha indicat Biden, el maneig de l'evacuació del qual li ha valgut crítiques tant de l'oposició republicana com d'alguns demòcrates.

Biden, però, ha rebutjat les crítiques al·legant que "no hi ha manera d'acabar amb una guerra" i portar endavant una missió d'aquesta magnitud "sense el tipus de complexitats, desafiaments i amenaces" que es van presentar, va afirmar.

"Ara alguns diuen que hauríem d'haver començat les evacuacions massives abans i que podríem haver-ho fet d'una manera més ordenada. Respectuosament, no hi estic d'acord", ha afegit, alhora que ha defensat que, tot i iniciant els rescats al juny o juliol, "hi hauria hagut presses".

Al mateix temps, ha subratllat que "des del març, ens hem estat comunicant 19 vegades amb els nord-americans a l'Afganistan, amb múltiples advertiments i oferiments per ajudar-los a sortir-ne". Segons Biden, unes 5.500 persones que primer van optar per quedar-s'hi, van canviar d'opinió i van ser identificades i evacuades.

A més, enfront de la comanda de diversos legisladors d'estendre l'evacuació més enllà del 31 d'agost, Biden ha remarcat que "no era una data límit arbitrària", sinó una "dissenyada per salvar vides". "Assumeixo la responsabilitat de la decisió (...) No volia estendre una guerra eterna", ha justificat.

El president nord-americà ha afirmat que van ser traslladats "el 90% dels nord-americans que volien anar-se'n" i ha comentat que hi ha entre 100 i 200 persones que no van poder ser evacuades abans del tancament del pont aeri dilluns.

Noticias relacionadas

contador