biden ne regrette pas sa decision de retirer les troupes us d afghanistan

Els EUA posa fi a la presència militar des de fa 20 anys a l'Afganistan. El Pentàgon ha anunciat que aquest dilluns es va enlairar des de Kabul l'últim avió militar nord-americà, posant fi també a l'evacuació de civils i tropes que romanien fins al moment al país. El president dels EUA, Joe Biden, farà un discurs a la nació aquest dimarts per justificar la seva decisió de no prolongar la presència de les tropes més enllà del 31 d'agost.

"La retirada d'aquesta nit significa tant el final del component militar de l'evacuació com el final de la missió de gairebé 20 anys que va començar a l'Afganistan poc després de l'11 de setembre de 2001", ha anunciat el cap del Comandament Central dels Estats Units, el general Frank McKenzie, des del quarter general a la Base de la Força Aèria MacDill a Florida.

"Un total de 2.461 militars i civils nord-americans hi van morir i més de 20.000 van resultar ferits dels més de 800.000 militars i 25.000 civils que van servir al país a Kabul", ha afegit. Encara que l'evacuació militar ha finalitzat, McKenzie ha precisat que prosseguirà "la missió diplomàtica per assegurar la sortida de més ciutadans nord-americans i afganesos elegibles que vulguin anar-se'n".

Aquest últim avió militar nord-americà s'ha enlairat a les 23.59 hores (hora local) abans que vencés el termini establert per Biden per a la retirada de país del 31 d'agost. Es tracta de la "major evacuació de no combatents" que ha portat a terme els EUA, que des del 14 d'agost ha evacuat 79.000 civils, incloent-hi 6.000 nord-americans i més de 73.000 afganesos i d'altres nacionalitats, segons les xifres del Pentàgon.

Els talibans per la seva banda, van sortir als carrers aquest dimarts per celebrar amb trets a l'aire per tal de dues dècades d'ocupació nord-americana de l'Afganistan, després de prendre el control de l'aeroport internacional de Kabul després de la sortida abans de la mitjanit dels últims soldats nord-americans del país.

Forces especials dels talibans, de l'anomenat unitat 313 Badri, van entrar a l'aeroport de Kabul una hora després que l'últim avió nord-americà abandonés la zona militar de l'aeròdrom, prenent el control total per primera vegada de l'última base dels EUA després 20 anys de conflicte.

Noticias relacionadas

contador