biden xi
© Alberto Sánchez

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el líder xinès, Xi Jinping, van acordar a la reunió virtual d'aquest dimarts estudiar la possibilitat d'entaular converses per al control d'armament, d'acord amb l'assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Jake Sullivan.

Biden i Xi es mostren d'acord amb "començar a tirar endavant la discussió sobre l'estabilitat estratègica", segons ha declarat Sullivan en referència a les preocupacions dels Estats Units sobre l'acumulació nuclear i els míssils de la Xina.

"Es veurà a múltiples nivells una intensificació del compromís per assegurar que hi ha barreres al voltant d'aquesta competència perquè no es desviï cap al conflicte", ha assenyalat Sullivan en un seminari web de Brookings Institution.

"No és el mateix que el que tenim en el context rus amb el diàleg formal d'estabilitat estratègica. Això és molt més madur, té una història molt més profunda. Hi ha menys maduresa en la relació entre els Estats Units i la Xina, però els dos líders han discutit aquestes qüestions i ara ens correspon pensar en la manera més productiva de tirar-les endavant", ha afegit Sullivan, com recull CNBC.

D'altra banda, Washington ha instat repetidament la Xina a unir-s'hi i Rússia en un nou tractat de control d'armes.

Tot i això, Pequín afirma que els arsenals dels altres dos països empetiteixen els seus, per la qual cosa està disposat a mantenir diàlegs bilaterals sobre seguretat estratègica "sobre la base de la igualtat i el respecte mutu".

La conversa entre Biden i Xi s'ha convertit en l'intercanvi més profund dels dos líders des que Biden va assumir el càrrec al gener.

Tot i que van parlar durant unes 3 hores i mitja, els dos líders no han avançat gaire per reduir les diferències que han fet témer un eventual conflicte entre les dues superpotències, afegeix CNBC.

Per exemple, els Estats Units havia previst que la reunió donés estabilitat a una relació cada cop més problemàtica per una sèrie de qüestions, com el que Washington considera accions agressives de Pequín cap a Taiwan.

En ser preguntat per si s'havia produït algun avenç en les tensions sobre l'illa, Biden ha declarat que sí, "Hem deixat molt clar que donem suport a l'acta de Taiwan i això és tot".

En dir això, Biden s'ha referit a l'Acta de Relacions amb Taiwan, una llei nord-americana que obliga els Estats Units a proporcionar a Taiwan els mitjans per defensar-se, encara que Washington ha seguit durant molt de temps una política d''ambigüitat estratègica' sobre la qüestió de si hi intervindria militarment o no.

A la reunió, Xi va indicar a Biden que la Xina prendria "mesures decisives" en el cas que Taiwan creués la línia vermella de Pequín buscant la independència.

Sullivan ha assenyalat que Xi i Biden han discutit sobre una àmplia gamma de temes econòmics globals. Un dels temes tractats ha estat com els Estats Units i la Xina poden treballar plegats per assegurar que el subministrament d'energia mundial i la volatilitat dels preus no posin en perill la recuperació econòmica mundial.

A més, els mitjans de comunicació estatals xinesos han citat fonts no identificades del Ministeri d'Afers Estrangers de la Xina que afirmaven que les dues parts suavitzarien les restriccions d'accés als periodistes dels seus països respectius.

Un portaveu del Departament d'Estat dels Estats Units n'ha proporcionat detalls similars, i ha destacat que la Xina s'ha compromès a permetre que els periodistes nord-americans que ja eren al país puguin sortir-ne lliurement i tornar-hi, cosa que abans no podien fer.

Noticias relacionadas

contador