• Encara que la convocatòria d'eleccions a l’UK s'ha convertit en la notícia del dia
  • Les borses europees han augmentat pèrdues després de la convocatòria dels comicis
article50 theresa may

Vendes moderades en Wall Street, que va tancar dilluns amb guanys propers a l’1% després de tres jornades de pèrdues. La renda variable americana fa diverses setmanes que es mou lateralment, a l'espera d'un catalitzador per protagonitzar un nou tram alcista o una correcció.

  • 38.225,66
  • -

La principal protagonista del dia és Theresa May que ha anunciat la convocatòria d'eleccions generals al Regne Unit el proper 8 de juny, ja que considera necessari que el conjunt dels ciutadans britànics decideixi a les urnes qui ha de liderar el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Naeem Aslam, analista de ThinkMarkets, comenta que "si May realitza aquest anunci és perquè està convençuda que guanyarà. El seu objectiu és generar més unitat i guanyar poder. Vol prendre el timó del Brexit i realitzar el procés a la seva manera. El procés d'eleccions reforçarà la seva autoritat". Les enquestes li atorguen un clar avantatge sobre Jeremy Corbin, líder del Partit Laborista.

Aquest expert destaca la forta volatilitat que ha experimentat la lliura esterlina abans de l'anunci de May. La divisa britànica ha arribat a caure fins a 1,2515 dòlars, però després de les paraules de la primera ministra s'ha recuperat i cotitza amb pujades de l'1,2%, fins a 1,2720 dòlars. "Aquest moviment reforça la importància del suport d'1,2550 dòlars", afirma Aslam.

La 'pitjor part' és per a la renda variable britànica, ja que el principal índex borsari de Londres, el FTSE 100, cau prop del 3% i lidera les vendes entre les principals places europees. Els valors associats al sector miner, com Anglo American, Glencore, Antofagasta i Rio Tinto cauen més del 3%, seguits d'altres grans empreses com la petroliera BP o Barclays, que es deixen més del 2%.

Als EUA, l'atenció dels inversors se centra en els resultats empresarials, ja que aquest dimarts han presentat els seus comptes del primer trimestre Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs i Johnson & Johnson. "Les expectatives dels inversors respecte a la campanya de resultats trimestrals són elevades", afirmen des de Link Securities.

"Als EUA s'espera que el benefici net de les companyies integrants del S&P 500 augmenti un 9,5% en taxa interanual, impulsat per la recuperació de les companyies energètiques i del sector financer, concretament dels bancs", afegeixen aquests experts. Després del tancament de mercat, presentarà les seves xifres el gegant tecnològic IBM.

"Tan important seran les xifres que donin a conèixer les companyies com el que diguin els seus gestors sobre el futur dels seus negocis i l'economia. Una 'bona temporada' de resultats empresarials pot convertir-se en el catalitzador que necessiten les borses per reprendre la tendència alcista", conclouen des de Link Securities.

En el cas de Goldman Sachs, les seves accions cauen un 3% després de decebre els inversors amb els seus comptes. Johnson & Johnson també cedeix un 2% després de publicar les seves xifres. Per contra, Bank of America Merrill Lynch puja més del 1% després de 'confessar' davant el mercat.

Dimecres, Morgan Stanley, American Express i eBay centraran l'atenció dels inversors en publicar els seus comptes. Dijous serà el torn de Verizon i Visa i divendres presentaran General Electric i American Airlines.

A nivell econòmic, els inicis d'habitatges s'han situat per sota del que s’esperava als EUA durant el mes de març, però els permisos de construcció han superat les estimacions. A més, la producció industrial del mateix període ha igualat les previsions, en pujar un 0,5%.

A altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,8%, fins a 52,21 dòlars, mentre el Brent cau un 0,9%, fins a 54,81 dòlars. L'unça d'or també cau un 0,2%, fins a 1.289 dòlars. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau fins al 2,22%, mínims des de novembre de l’any passat. I al mercat de divises, l'euro puja un 0,26%, fins als 1,0642 dòlars.

Noticias relacionadas

contador