• El consens descompta gairebé al 100% que pujarà els interessos fins a l'1,25% / 1,5%
  • L'atenció també se centra en les projeccions del FOMC sobre els tipus per 2018
cbyellen74

Compres moderades del 0,1% a Wall Street anticipen una obertura plana i sense tendència definida a la Borsa de Nova York, després dels màxims històrics marcats aquest dimarts pel Dow Jones i l'S&P 500, que acumulen guanys del 24% i del 19% respectivament aquest any. El Nasdaq repunta un 0,3% i lidera els guanys, encara que no marca un nou rècord.

  • 38.085,80
  • -

Els inversors es troben a l'espera de la seva cita amb la Reserva Federal dels EUA (Fed), que publicarà el seu comunicat sobre política monetària a les vuit del vespre, hora espanyola. El mercat ha descomptat gairebé al 100% que el banc central augmentarà els tipus d'interès per tercera vegada el 2017, fins a l'1,25%/1,5%, tal com va prometre a principis d'any.

Per tant, més que en la pujada de tipus, l'atenció del mercat se centrarà en altres aspectes. Per exemple, en les previsions econòmiques dels membres del FOMC, el comitè executiu que decideix la política monetària. Al setembre, van anticipar un creixement del 2,1% el 2018 i una inflació de l'1,9% per al pròxim any.

A més, el FOMC també actualitzarà les seves projeccions sobre els interessos, un aspecte particularment important per al mercat. En la seva anterior estimació, els membres del banc central van anticipar tres pujades de tipus el 2018, i el mercat està pendent de si les mantenen.

Finalment, la jornada serà especial perquè serà l'última roda de premsa de Janet Yellen, la presidenta sortint de la Fed que abandonarà el càrrec a principis de febrer. No s'espera que modifiqui el seu discurs que un enduriment monetari gradual és el més adequat. També seguirà defensant l'actual regulació del sector financer, raó principal de la seva sortida del banc central i de la seva substitució per Jerome Powell.

REFORMA FISCAL ALS EUA

En un altre ordre de coses, els operadors segueixen pendents dels avenços en les negociacions sobre la reforma fiscal. Els republicans del Congrés han d'acordar un text definitiu i treballen amb l'horitzó que sigui aprovat el 20 de desembre perquè Donald Trump pugui ratificar-lo el 22 de desembre.

La reforma fiscal és la principal prioritat del president, encara que molts analistes afirmen que el seu impacte econòmic serà limitat i que pot ser que sigui contraproduent. El seu enraonament és que la reforma impulsarà la inflació, cosa que al seu torn obligarà la Fed a endurir la seva política monetària més ràpidament del que s'esperava, cosa que impactarà en la confiança del mercat i afectarà les borses.

L'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings destaca un dels principals temors del mercat. La rebaixa d'impostos i el major creixement econòmic generaran "inevitablement un risc elevat de major enduriment de la política monetària".

INFLACIÓ, POLÍTICA I ALTRES MERCATS

En aquest sentit, aquest dimecres es publiquen les dades d'inflació als EUA relatives al mes de novembre. El consens espera que els preus repuntin un 0,4% en taxa mensual, fins al 2,2% interanual. Tot i que la inflació subjacent, sense aliments frescos ni energia, pujarà un 0,2% i es mantindrà a l'1,8% en taxa interanual.

A nivell polític, els mitjans nord-americans destaquen la victòria del candidat demòcrata a l'Estat d'Alabama, per davant del candidat recolzat per Trump. Es tracta de la primera vegada durant els últims 25 anys en què un demòcrata ha estat elegit per al Senat per Alabama.

Al'escena corporativa, els analistes de JP Morgan Chase han elevat el preu objectiu de Nike, la marca de roba i calçat esportiu que cotitza al Dow Jones, fins a 60 dòlars des dels anteriors 54 dòlars per acció.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,6%, fins a 57,50 dòlars, abans que es publiquin els inventaris setmanals de cru als EUA. El consens espera una baixada de 3,78 milions de barrils. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,1%, fins a 1.243 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro puja un 0,04%, fins a 1,1748 dòlars, mentre els futurs sobre el bitcoin cauen un 2%, fins a 16.880 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys repunta fins al 2,421%.

Noticias relacionadas

contador