ep archivo   fachada de la bolsa de nueva york en wall street 20230420115703
EUROPA PRESS - Archivo

Wall Street cotitza amb suaus vendes aquest dilluns després de tancar aquest divendres a nous màxims històrics. De moment, la tendència alcista del mercat, enfocat als valors tecnològics, continua vigent a curt termini, mentre els inversors esperen més referències destacades durant les properes jornades.

  • 18.642,47
  • 0,52%

Una de les claus serà la compareixença del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, que aquest dimecres i dijous explicarà al Congrés i al Senat la situació econòmica dels Estats Units i les seves previsions sobre la política monetària.

El mercat analitzarà qualsevol comentari de Powell sobre l'evolució esperada dels tipus d'interès, encara que no s'espera que el banquer central canviï el discurs que la Fed no té pressa per baixar els interessos, fins a constatar que el seu objectiu de situar la inflació al 2% ha estat aconseguit. El pronòstic és que la primera retallada de les taxes es produirà al juny.

Això en un context en què les bones dades econòmiques als Estats Units estan augmentant les probabilitats d'un 'aterratge suau' de l'economia. En aquest sentit, una altra referència destacada seran les dades d'ocupació que es vagin publicant al llarg de la setmana.

Especialment important serà l'informe d'ocupació de febrer que es coneixerà divendres. "S'espera que l'economia nord-americana hagi continuat creant ocupació a bon ritme (el consens d'analistes espera la creació d'uns 200.000 llocs de treball nets al mes i que la taxa d'atur s'hagi mantingut al 3,7%)", expliquen els experts de Link Gestió.

"Qualsevol sorpresa en un sentit o un altre podria 'moure' els mercats, especialment si la xifra se situa molt per sota del que s'esperava, cosa que, en succeir, seria ben acollida pels mercats de bons i, probablement, no tant pels de renda variable, que hi veurien motius per pensar que l'economia del país es comença a refredar", afegeixen aquests analistes.

NVIDIA I LA IA SEGUEIXEN LIDERANT EL MERCAT

Tot això en un mercat que segueix liderat per valors associats a la intel·ligència artificial (IA), com Nvidia, que aquest dilluns torna a renovar els màxims històrics.

Sobre l'excessiva concentració de les pujades en uns quants valors tecnològics de gran capitalització, entre ells Microsoft, David Kostin, estrateg en cap d'accions de Goldman Sachs als EUA, ha comentat que "el recent repunt ha impulsat la participació de la capitalització de mercat en accions amb valoracions extremadament altes a nivells similars als que es van assolir durant l'eufòria del 2021".

Tot i que Kostin ha afegit que “la prevalença de valoracions extremes avui sembla molt menys generalitzada que el 2021, després d'ajustar-la per la concentració del mercat”.

ANÀLISI TÈCNICA

En qualsevol cas, mentre no es produeixi una correcció als grans valors tecnològics, els índexs poden continuar pujant a curt termini.

El Nasdaq 100, que sol actuar com un indicador avançat de la resta d'índexs, ha superat màxims històrics, cosa que és "una mostra de la fortalesa actual de les compres", segons explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Actualment es mou en pujada lliure, sense cap resistència al seu camí. Si tot segueix el seu curs, el més normal és que puguem veure un atac al nivell dels 19.000 punts. El primer nivell de suport es troba als 17.800 euros. Si els abandona, podria acabar cobrint el buit alcista que presenta als 17.478 punts. Això no complicaria el seu impecable aspecte tècnic, sinó que ens podria donar una nova oportunitat per pujar al carro", afegeix aquest expert.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'escena empresarial, els experts de Goldman Sachs han tret Apple de la seva llista 'Conviction Buy' pel seu negatiu comportament de les últimes setmanes, encara que han reiterat el seu consell de compra sobre el fabricant de l'iPhone.

La companyia de la poma també és notícia perquè Brussel·les ha imposat una multa de 1.800 milions de dòlars al gegant tecnològic per abusar de la seva posició dominant al mercat de distribució d'aplicacions de reproducció en directe de música a usuaris d'iPhone i iPad. Les seves accions cauen a prop del 2%.

Així mateix, Fitch Ratings ha rebaixat les qualificacions d'incompliment d'emissor a llarg i curt termini de New York Community Bancorp (NYCB) i la seva filial bancària, Flagstar Bank, a BB+'/'B' de 'BBB-'/'F3' , respectivament. Per la seva banda, la perspectiva de la qualificació és negativa.

En altres mercats, el petroli Brent guanya un 0,25% (83,76 dòlars) després que l'OPEP+ hagi estès les retallades de producció fins a mitjans d'any. Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,12% (1,085 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,38% (2.103 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,233% i el bitcoin estén el seu ral·li i es dirigeix a màxims històrics, en repuntar un 4,3% (65.481 dòlars).

Noticias relacionadas

contador