• El divergent comportament del sector tecnològic també crida l'atenció
  • Tot això mentre la renda variable nord-americana cotitza a prop de màxims històrics

Wall Street es capgira i cotitza amb lleugers guanys després d'una obertura lleugerament baixista. Els inversors segueixen centrant la seva atenció en el preu del petroli, que intenta rebotar aquest divendres després de marcar el dijous mínims anuals.

  • 38.239,66
  • -

L'or negre s'ha convertit en el tema 'estrella' de les últimes setmanes. Les caigudes superiors al 15% des que l'OPEP va anunciar a mitjans de maig una nova retallada de producció fins al març de 2018 preocupen els inversors. A nivell fonamental, els analistes assenyalen que la política de l'OPEP no reduirà l'excés de sobreoferta al mercat de cru, a causa que està sent contrarestada per l'augment de producció als EUA i a altres països com Líbia i Nigèria.

D'altra banda, els economistes temen que la caiguda del petroli estigui anticipant un període de deflació, que al seu torn estaria posant en dubte la visió positiva dels bancs centrals sobre el creixement econòmic mundial. En aquest escenari, també quedaria en entredit la política monetària de la Reserva Federal (Fed), ja que si les previsions de Janet Yellen i el seu equip no són correctes, l'enduriment monetari que estan aplicant pot portar a la recessió l'economia nord-americana.

Molts dubtes i incerteses que sorgeixen precisament quan la renda variable americana acumula una gran revaloració des del començament de l’any i que poden servir com la gran 'excusa fonamental' perquè les borses mundials protagonitzin una correcció estiuenca i 'drenin' les pujades dels últims mesos. No seria la primera vegada ni serà l'última que succeeix això durant els mesos d'estiu.

Aquest divendres, el preu del barril West Texas puja un 0,3%, fins als 42,92 dòlars, mentre el Brent puja un 0,4%, fins a 45,40 dòlars. José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', destaca la importància que el Brent hagi perdut la zona de suport de 46,64 dòlars, mínims anuals i la part baixa del canal alcista dels últims 14 mesos.

"Si ens creiem la perforació del canal alcista cal apostar, amb els seus forts rebots contra tendència, per importants caigudes de cara als propers mesos que el portin fins i tot per sota dels 40 dòlars per barril", afirma aquest expert.

EL SECTOR TECNOLÒGIC, DIVERGENT

Aquest escenari de correcció estiuenca a les borses també quedaria confirmat pel divergent comportament del sector tecnològic que durant les últimes setmanes cau quan puja la resta del mercat i viceversa. David Pina, analista col·laborador d’ActivTrades, explica que el Nasdaq 100 ha arribat a pujar un 21% el 2017 i que durant les últimes sessions va arribar a corregir gairebé un 4% des dels seus màxims històrics.

"El grup que forma les 'FAANG' (Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google) pondera gairebé el 30% al Nasdaq 100 i acapara el 75% de les caigudes des de la zona de records. La caiguda del Nasdaq 100 va ser cridanera, però en un entorn d'alta rendibilitat se solen donar aquestes correccions i no haurien de sorprendre'ns. Amazon, Facebook, Apple i Google pugen un 30% de mitjana durant el primer semestre, una revaloració superior a la del seu propi índex de referència", afirma aquest expert.

A nivell econòmic, s'han publicat les lectures preliminars de juny als sectors de manufactures i serveis als EUA, que s'han situat per sota del que s'esperava. El PMI manufacturer ha baixat fins 52,1 des 52,7, per sota del 53,0 previst. I el PMI serveis ha baixat fins 53,0 des 53,6, per sota del 53,7 pronosticat.

En l'escena empresarial, el sector bancari descomptarà que els 34 majors bancs dels EUA han superat els tests d'estrès realitzats per la Reserva Federal. Les 34 entitats tenen sòlids balanços i serien capaços de capejar una recessió, segons la Fed.

I una empresa tecnològica que ha viscut una profunda reestructuració durant els últims anys, BlackBerry, es desploma un 1% després de presentar ingressos trimestrals per sota del que s'esperava.

Al mercat de divises, l'euro puja un 0,14%, fins als 1,1166 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,6%, fins als 1.257 dòlars, mentre que al mercat de deute la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja un 2,16%.

Noticias relacionadas

contador