• L'índex ha finalitzat en mínims setmanals, arrossegat pels grans valors
  • Els inversors segueixen pendents del que faci el preu del petroli
broker729z

L'IBEX 35 ha tancat aquest divendres amb caigudes del 0,74%, fins als 10.630,80 punts, i cotitza perillosament a prop del suport clau de curt termini situat als 10.600 punts (ha arribat a marcar un mínim intradia als 10.596 sencers). El selectiu espanyol ha liderat els descensos entre els grans índexs europeus i tanca en mínims setmanals, després de caure un 1,2% durant les últimes cinc sessions.

  • 11.753,30
  • -0,21%
"En breu acabarem el primer semestre i juliol ens portarà el començament de les publicacions de resultats. Esperem que durant aquest exercici hi hagi un canvi en la tendència i no hi hagi fortes revisions a la baixa", auguren els experts de Carax AlphaValue

El negatiu comportament dels grans valors, com Banc Santander (-1,04%), BBVA (-1,01%), Iberdrola (-0,83%), Inditex (-0,6%), Repsol (-0,44%) i Telefónica (-0,2%), ha estat el motiu principal de les caigudes. Tot i que els valors més baixistes del dia han estat Sabadell (-2,18%), Grífols (-2,07%) i CaixaBank (-1,97%).

En positiu, els valors més alcistes entre els integrants de l'IBEX han estat Acerinox (+1,22%), Indra (+ 2,08%) i IAG (+0,75%). Al Mercat Continu, han destacat els guanys de Montebalito (+8%), Oryzon Genomics (+5%) i Europac (+5%). Els valors més baixistes han estat Duro Felguera (-9%) i Prisa (-7%).

Altre valor destacat del dia ha estat Cellnex Telecom (-1,01%), després que Goldman Sachs hagi retallat la seva recomanació sobre l'operador de torres de telecomunicacions fins a 'mantenir' des de 'comprar', a causa de la gran revaloració dels seus títols durant els últims mesos.

A més, Colonial (+0,5%) s'ha beneficiat de comentaris positius per part de la companyia Carax AlphaValue que ha recomanat comprar les seves accions a causa de la seva posició líder al sector immobiliari.

Tot això en l'aniversari de la caiguda més gran en la història de l'IBEX 35, que es va produir després del triomf del Brexit en l'històric referèndum que va celebrar el Regne Unit. Durant aquesta jornada, l'IBEX es va desplomar un 12% i va tancar als 7.787 punts. Dotze mesos després, els líders europeus es preparen per al segon dia de converses durant la reunió del Consell Europeu (CE) a Brussel·les. El terrorisme, el Brexit i la globalització seran els principals temes que tractaran després que aquest dijous la premier britànica, Theresa May, digués que els europeus amb cinc anys de residència podran mantenir el seu estatus després del Brexit.

A més, aquest divendres una de les claus segueix sent el petroli. De fet, comença a veure cert paral·lelisme en l'evolució de les borses i el cru fins al punt que ahir les primeres es recuperaven a la tarda al so de les pujades del segon. En aquests moments, el barril Brent puja un 0,9%, fins als 45,63 dòlars, mentre que el West Texas puja un 0,8%, fins als $43,10.

Pel que fa a les dades de la jornada, s'han conegut els PMI serveis i manufacturers de juny a Europa i els EUA. A la zona euro, el PMI manufacturer ha quedat per sobre del que s'esperava (57,3 enfront de la previsió de 56,8) mentre que el serveis ha caigut fins a 54,7 (s'esperava 56,2). Als EUA, tant el PMI serveis com el manufacturer s'han situat lleugerament per sota del que s'esperava.

Últimes referències per tancar una setmana amb una agenda bastant pobra en dades, igual que ho serà la propera. Això sí, el divendres 30 els inversors s'enfronten a dues cites que, sens dubte, despertaran l'atenció: la junta d'accionistes d'Abengoa i l'estrena borsària d'Unicaja, que arriba en un context de mercat complicat després que ha passat amb Popular.

"En breu acabarem el primer semestre del 2017 i juliol ens portarà el començament de les publicacions de resultats. Esperem que en aquest exercici hi hagi un canvi en la tendència i no hi hagi fortes revisions a la baixa, com ha passat durant els últims anys", auguren els experts de Carax AlphaValue al seu informe diari.

ANÀLISI TÈCNICA

"De nou, i per segona ocasió a la setmana, hem posat a prova el suport dels 10.600 punts. El que em preocupa és que al final sol passar el que diu el refrany “tant d'anar el càntir a la font, arriba un dia que es romp". És cert que no s'ha perforat el suport (per la mínima), però es col·loca en una situació límit", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"O rebotem amb força des de principis de la setmana que o pot ser que assistim a una fuetada cap a, com a mínim, el suport dels 10.380 punts, el buit alcista de la sessió del 24 d'abril. Però mentre no es perfori el suport hi ha esperança. Mentre que BBVA no perfori el suport dels 7,13-7,14 euros i Santander respecti el nivell dels 5,60 euros sembla que el risc de fortes caigudes està bastant contingut", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador