• El Dow Jones es revalora un 24% i el Nasdaq 100, un 31% el 2017
  • Els inversors, pendents dels avenços sobre la reforma fiscal
oracle

Wall Street cotitza amb pujades del 0,4% de mitjana després que aquest dijous tanqués amb pèrdues moderades. Aquest divendres, la caiguda d'Oracle és el protagonista després de presentar els seus resultats. Els tres principals índexs de la borsa de Nova York registren avenços considerables en l'acumulat de l'any.

  • 117,21$
  • 2,02%

Malgrat les caigudes d'ahir, la Borsa de Nova York va camí de tancar un any excel·lent, ja que el Dow Jones es revalora un 24%, l'S&P 500, un 18,5% i el Nasdaq 100, un 31,4%. Després d'aquest extraordinari comportament, no és estrany que els mercats es prenguin un respir abans de Nadal. En qualsevol cas, el saldo setmanal encara és lleugerament positiu per als índexs, que poden completar una ratxa de quatre setmanes consecutives en positiu.

Tot això en una jornada especial, ja que aquest divendres es produeix la 'quàdruple hora bruixa', el venciment trimestral d'opcions i futurs sobre accions i índexs. El volum de negoci serà elevat, ja que molts inversors actualitzen les seves posicions de cara al proper trimestre.

Hi ha inversors que tanquen les seves posicions i n’hi ha altres que les traspassen al següent venciment (rollover). Es creuen nombroses operacions de tot tipus, tant a l'alça com a la baixa en molt poc temps, d'aquí la "teòrica" ​​alta volatilitat de la sessió i el fort volum de negoci.

REFORMA FISCAL

Sobre les negociacions per aprovar la reforma fiscal al Congrés, alguns senadors republicans s'han despenjat a última hora i amenacen amb votar en contra si les seves demandes no són recollides a la legislació. Per exemple, Marco Rubio ha assenyalat que no donarà suport a la rebaixa d'impostos si no s'amplien les deduccions per fills.

En aquest escenari, la reacció de Wall Street de moment no ha estat negativa, ja que els inversors anticipen que finalment s'arribarà a un acord i el text serà aprovat el proper dimecres, 20 de desembre, perquè sigui signat pel president el dia 22. No obstant, si la reforma no és aprovada, el sentiment del mercat pot canviar ràpidament i provocar una correcció.

La taxa fiscal corporativa baixarà fins al 21%, enfront del 20% que proposaven inicialment les propostes de les dues cambres i al 35% actual. Quant a l'impost sobre les persones físiques, la taxa major retrocedirà des de l'actual 39,6% fins al 37%. Els impostos estatals i locals sobre la propietat o sobre els ingressos tindran una deducció màxima de 10.000 dòlars i el límit en la deducció sobre els interessos hipotecaris serà de 750.000 dòlars. A més, s'elimina el mandat federal per adquirir assegurances de salut.

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'actualitat econòmica, l'índex Empire State de Nova York, que mesura l'evolució del sector manufacturer a la regió, ha baixat fins a 18,0 des de 19,4, lleugerament per sota de la previsió de 18,4. Falta per publicar-se la producció industrial de novembre. Per a aquest últim indicador, el consens anticipa una pujada del 0,4%.

A nivell corporatiu, destaquen les fortes caigudes d'Oracle, la major companyia mundial de programari empresarial, després de decebre els inversors amb l'evolució del seu negoci de 'cloud computing'.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,6%, fins a 57,40 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,2%, fins a $63,47. Per la seva banda, l'unça d'or es revalora un 0,2%, fins als 1.260 dòlars. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,2%, fins a 1,1804 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys repunta fins al 2,366%.

Noticias relacionadas

contador