Wall Street registra fortíssimes caigudes del 3% (el Dow Jones cau gairebé 900 punts) a causa de l'expansió del coronavirus xinès a altres països com Itàlia, Corea del Sud i l'Iran, la qual cosa fa témer als inversors que les conseqüències econòmiques d'aquesta crisi sanitària seran majors del que s'havia previst inicialment.

  • 39.807,37
  • -

Pel que fa al front empresarial, destaquen les caigudes dels fabricants de xips (Nvidia i Intel, entre altres) i les aerolínies (Delta i American Airlines). Apple i els seus proveïdors tampoc se'n lliurenl i el fabricant d'iPhones es deixa més del 4%.

No sols és Itàlia. Corea del Sud també comença a registrar un alt nombre de casos de coronavirus des de la setmana passada. Aquest diumenge, el país asiàtic va elevar l'alerta al més alt nivell, ja que ja són més de 750 els afectats.

"Crec que els mercats han de començar a descomptar el dramàtic impacte econòmic que tindrà lloc i que això només és el principi", avisa Jonathan Pain, editor de 'The Pain Report', en paraules a CNBC. "Per descomptat que hi haurà una recuperació en algun moment, però no sabem quan serà", postil·la aquest analista.

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha afirmat que el covid-19 s'ha convertit en el "risc més urgent" per a l'economia global, i que el seu impacte serà més greu si l'epidèmia es prolonga en el temps i s'estén a altres països, fins al punt d'amenaçar amb "descarrilar" la recuperació global.

Des de la Reserva Federal (Fed), han confirmat que alguns riscos procedents de les tensions comercials s'havien reduït després de la signatura de la 'Fase 1' de l'acord entre Washington i Pequín.

No obstant això, el brot de coronavirus, el descens en la inversió empresarial i la caiguda de les exportacions i la producció manufacturera es mantenen com a focus de risc per al banc central americà.

L'or puja a aquestes hores un 1,96%, fins als 1.680 dòlars per unça, el seu nivell més alt des de febrer de 2013. "A causa de l'impacte del coronavirus a Itàlia, descarreguem la cartera de trading. Pot donar oportunitats, però de moment mantenim la cautela. Ens inclinem per l'or", recomanen els experts de Divacons Alphavalue. Els experts de Bolsamanía assenyalen que el metall preciós ha posat rumb a mig termini cap a la resistència que presenta als màxims històrics de 2011, a 1.920 dòlars.

Per part seva, el petroli West Texas es desploma gairebé un 5%, fins a 50,81 dòlars, per la previsió que l'impacte del coronavirus sobre la demanda sigui major que l'esperat. A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau amb força fins al 1,36% i la del bo a 2 anys baixa al 1,25%, mentre la del bo a 3 mesos baixa fins al 1,52%. Finalment, l'euro es devalua un 0,1% i es canvia a 1,0833 dòlars, després de marcar recentment mínims de tres anys.

contador