• Les accions del gegant tecnològic estan patint durant les últimes sessions
  • Tot això mentre repunta de nou la tensió entre els EUA i Corea del Nord
apple iphone 8

Suaus caigudes a Wall Street, llastat una jornada més pel negatiu comportament d'Apple. El fabricant de l'iPhone no 'aixeca cap' en borsa des que va presentar els seus nous dispositius, que no estan captant l'atenció del públic com en anteriors ocasions, segons els primers sondejos.

  • 169,89$
  • 0,51%

Les seves accions estan patint el pitjor comportament setmanal des que l'empresa va llançar el seu primer iPhone el 2007. La notícia que Alphabet, matriu de Google, ha comprat part del negoci d'HTC per 1.100 milions de dòlars per fabricar el seu nou 'smartphone', tampoc ha caigut gens bé a la companyia de la 'poma'. Les seves accions cauen ja un 5% des del passat 12 de setembre i acumulen una caiguda mensual del 6,5%.

Altres protagonistes destacades són també les operadores de telecomunicacions T-Mobile (controlada per Deutsche Telekom) i Sprint (propietat de l'empresa japonesa Softbank), que estan a prop de fusionar-se. El grup alemany en serà el principal accionista i Softbank controlaria entre el 40% i el 50%, segons Reuters.

A més, el Regulador de Transport de Londres no renovarà la llicència d'Uber per operar a la capital del Regne Unit. Segons l'autoritat, pren la decisió després de considerar que l'"enfocament i la conducta de la companyia demostren una falta de responsabilitat corporativa".

I HP, el fabricant d'ordinadors, ha anunciat que acomiadarà 5.000 empleats, el 10% de la seva plantilla, abans que finalitzi l'exercici actual, com a part dels seus esforços per reduir despeses i per l'augment de la competència al sector.

MESURES DE LA FED

Els inversors descompten també el missatge de la Reserva Federal dels EUA, que dimecres passat va mostrar un to més dur del que s'esperava al seu procés per normalitzar la política monetària. La Fed va anticipar que preveu apujar els tipus d'interès al desembre i que tornarà a elevar-los tres vegades més el 2018, a causa que confia en el creixement econòmic i al fet que preveu que la inflació torni a rondar el 2% a mitjà termini.

A més, ha assenyalat que començarà a reduir la mida del seu balanç a l'octubre, primer de manera molt gradual i després de manera més important, amb l'objectiu de retallar-lo des dels actuals 4,5 bilions de dòlars fins a una quantitat que els analistes xifren entre $2,5 i $3 bilions (abans de la crisi rondava tan sols als $800.000 milions).

D'altra banda, falten per publicar-se els indicadors preliminars PMI d'activitat en el sector Serveis i de Manufactures, elaborats per la companyia Markit i corresponents a aquest mes de setembre.

REPUNTA LA TENSIÓ AMB COREA DEL NORD

Al tauler geopolític, torna a augmentar la temperatura entre els EUA i Corea del Nord, després que l'Administració Trump hagi endurit les sancions econòmiques al règim de Kim Jong-un. El dictador nord-coreà ha anomenat "vell xaruc" el president americà i ha amenaçat amb llançar una altra bomba d'hidrogen.

Amb aquests ingredients, molts es pregunten fins quan durarà el tercer mercat alcista més important en la història de Wall Street, després que l'S&P 500 hagi superat els 2.500 punts i s'hagi revalorat més del 270% des dels mínims de 2009.

En conclusió, segons expliquen els experts de Goldman Sachs, l'actual 'bull market' morirà quan el mercat comenci a anticipar una recessió als EUA. També pot acabar si es produeix un xoc extern com un conflicte bèl·lic (la por de molts inversors és l'esmentada tensió amb Corea del Nord) o si esclata una bombolla en el preu d'algun actiu, com va passar el 2007 amb les hipoteques d'alt risc.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli puja lleugerament un 0,1%, fins a 50,65 dòlars en el cas del barril West Texas, després de la reunió de països exportadors de l'OPEP, que s'ha celebrat aquest divendres a Viena. La retallada de la producció del càrtel és a prop d'aconseguir el final de l'excés d'oferta de cru que ha pesat sobre els seus preus durant tres anys, han assenyalat els ministres encarregats de revisar el compliment del pacte.

Per la seva banda, l'unça d'or avança un 0,4% i voreja els 1.300 dòlars. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,3% i acaricia de nou els 1,20 dòlars, mentre que al mercat de deute la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys cau fins al 2,2%.

Noticias relacionadas

contador