dl nyse new york stock exchange new york city nyc wall street wall st nasdaq markets trading finance unsplash
Sharecast / David Vives via Unsplash

Wall Street estén els guanys aquest divendres després de les pujades destacades de dijous i després de conèixer l'informe d'ocupació del maig, que ha tornat a sorprendre a l'alça, que serà clau de cara a la propera decisió de tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed). A més, entre els inversors també ha augmentat l'optimisme després de l'aprovació del Senat dels EUA de l'acord sobre el sostre de deute.

  • 38.085,80
  • -

Al còmput setmanal, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a un comportament positiu amb el Dow Jones avançant un 0,91%, l'S&P 500 pujant un 1,68% i el Nasdaq, un 3,17%. El selectiu tecnològic ja cotitza molt a prop dels màxims del mes d'agost passat, situats als 13.181 punts.

La incertesa al voltant del deute dels EUA i la possibilitat d'un possible impagament de la nació s'ha acabat. Tant la Cambra de Representants com el Senat han donat 'llum verda' al pacte entre demòcrates i republicans. La llei serà signada ara pel president Joe Biden.

Després de la votació al Senat, que va obtenir 63 vots a favor i 36 en contra, Yellen ha elogiat la legislació, afirmant que "protegeix la plena fe i el crèdit dels Estats Units i preserva el nostre lideratge financer, que és fonamental per al nostre creixement i estabilitat econòmics".

"Aquest fet retira del tauler un dels factors que més ha pesat als mercats. A partir d'ara esperem que siguin els fonamentals de l'economia i de les empreses els que centrin l'atenció dels inversors", assenyalen des de Link Securities.

L'OCUPACIÓ, CLAU

La fortalesa del mercat laboral ha estat un dels arguments que ha esgrimit la Fed per continuar endurint la seva política monetària, per això, la dada d'ocupació d'aquest divendres és un dels informes que el banc central nord-americà tindrà en compte a l'hora de prendre una decisió en una reunió del 13 i 14 de juny.

I les xifres potser que no agradin a la Fed, perquè el mercat laboral nord-americà va crear 339.000 llocs de treball al maig, una dada que s'ha situat molt per sobre de la previsió de consens, que n'anticipava 190.000, i suposa un augment respecte als 294.000 d'abril (revisats a l'alça des de 253.000), segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA. La taxa d'atur, per part seva, ha pujat fins al 3,7%, després de registrar un 3,4% al mes passat.

A més, les sòlides dades d'ocupació privada donades a conèixer aquest dijous per la consultora ADP, "mostren que la relaxació al mercat laboral dels EUA encara no s'ha materialitzat", assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

"Ni la inflació, que s'està mostrant més resistent a remetre's del que s'esperava, ni el mercat laboral, que continua sòlid, com van confirmar tant la creació de llocs de treball privats nets al maig com les xifres d'atur setmanal, estan "jugant a favor" d'una pausa", afegeixen a Link Securities.

Tot i això, aquests experts creuen que la Fed es decantarà per deixar passar la reunió del FOMC del juny sense actuar i que, si ho veu necessari, tornarà a pujar les taxes oficials més endavant. "Seran, per tant, les lectures de la inflació i les xifres d'ocupació dels propers mesos les que determinin si el banc central nord-americà ha donat per finalitzat el procés d'alces de tipus o no".

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,84% (70,68 dòlars) i el Brent guanya un 0,83% (74,92 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,10% (1,0772 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,68% (1.995 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 3,612% i el bitcoin suma un 1,20% (27,179 dòlars).

Noticias relacionadas

contador