dl wall street st new york city nyc nyse stock exchange ny dow jones nasdaq sp finance us usa united states of america
Sharecast photo / Josh White

Wall Street obre sessió aquest dimarts amb caigudes destacades, sobretot al sector tecnològic (el Nasdaq cau prop del 2%), a causa de la contínua pujada en els rendiments dels bons, factor que afecta sobretot la valoració de les empreses associades a la tecnologia.

  • 38.007,97
  • -

La previsió d'una política monetària més restrictiva per part de la Reserva Federal (Fed), a causa de l'alta inflació (la més alta des del 1982) que s'ha instal·lat a l'economia nord-americana, provoca una clara rotació de les carteres cap a les accions més lligades al cicle econòmic (bancs i energètiques), en detriment de les accions de creixement, com les tecnològiques.

La tendència continua aquest dimarts, encara que les vendes són generalitzades després del festiu de dilluns als Estats Units i després d'un inici d'any en què el Nasdaq acumula una caiguda propera al 5%, sense comptar la sessió actual. Un percentatge que contrasta amb la caiguda de l'1,1% que registra el Dow Jones o amb la del 2,1% per a l'S&P 500.

En aquest escenari, el principal indicador que observen la majoria dels inversors és la rendibilitat (TIR) ​​del bo nord-americà a 10 anys, que continua pujant fins a l'1,833% i ha marcat màxims de dos anys. L'evolució d'aquesta variable ha esdevingut la referència més destacada per al mercat.

Per exemple, els analistes de Morgan Stanley anticipen que la TIR del bo a 10 anys acabarà l'any a nivells del 2,3% per reflectir el fort creixement que es preveu als EUA i les quatre pujades de tipus d'interès que anticipa el mercat al llarg de l'any (la primera al març) per contenir la inflació.

Per part seva, els experts de Bank of America veuen "potencial alcista per als rendiments dels bons, gràcies a una política més agressiva de la Fed", raó que també els fa ser positius amb el sector bancari.

A més, Bill Ackman, fundador i CEO de Pershing Square Capital Managament, ha demanat a la Fed que pugi els tipus en 50 punts bàsics al març, el doble del que anticipa el mercat, i ha afegit que el banc central ha perdut la credibilitat a l'hora de lluitar contra la inflació.

TEMPORADA DE RESULTATS

Tot això mentre continua la temporada de resultats als EUA amb els comptes de Goldman Sachs, les accions dels quals cauen malgrat guanyar a prop de 4.000 milions de dòlars el quart trimestre, una xifra molt rellevant, però que s'ha situat per sota del que s'esperava.

A més, dimecres presentaran Morgan Stanley, Procter & Gamble i ASML; i dijous serà el torn de Netflix.

Tot i que la notícia més rellevant del dia l'ha donat Microsoft, després d'anunciar la compra de l'empresa de videojocs Activision Blizzard per gairebé 69.000 milions de dòlars i una prima propera al 40%.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,2%, fins als 84,95 dòlars, mentre que el cru Brent s'acosta als 88 dòlars i marca màxims des del 2014.

"La restricció de l'oferta mundial, l'optimisme renovat sobre la suavitat d'òmicron i les tensions geopolítiques recents han estat els principals impulsors del moviment a l'alça del petroli a les últimes setmanes. La nostra base continua sent que el preu del petroli s'estabilitzarà i eventualment baixarà a finals d'aquest any a causa d'un dòlar més fort, la normalització de l'oferta per part de l'OPEP+ i l'enduriment de la política econòmica mundial que pesarà sobre la demanda”, indiquen des de Danske Bank.

A més, l'euro es deprecia un 0,4% i es canvia a 1,1360 dòlars, mentre que l'unça d'or baixa un 0,1%, fins als 1.814 dòlars. Finalment, el bitcoin cau un 1%, fins als 41.324 dòlars.

contador