ep el presidente de estados unidos donald trump
Richard Graulich/Palm Beach Post / DPA

Donald Trump ha valorat l'atac amb míssils llançat per l'Iran sobre dues bases militars utilitzades per l'Exèrcit dels Estats Units a l'Iraq, en resposta a la mort del general iranià Qasem Soleimani, mort en un atac nord-americà amb drons a l'aeroport de la capital iraquiana, Bagdad.

"No hi ha hagut baixes nord-americanes per l'atac i l'Iran sembla haver-se replegat. Mai els deixarem tenir una arma atòmica i imposarem sancions financeres addicionals", ha comentat en una declaració institucional a la Casa Blanca. Això no obstant, no ha dit en cap moment que s'estigui plantejant una resposta militar addicional.

El president nord-americà ha afegit que els EUA té el major potencial militar del món i que ha ordenat a Mike Pompeo, el seu secretari d'Estat, que la seva Administració tingui més presència a l'Orient Mitjà. També ha assenyalat que els EUA i l'Iran haurien de col·laborar junts en la "destrucció de l'Estat Islàmic".

El Pentàgon ha confirmat que no hi ha hagut víctimes mortals a la represàlia amb míssils a les bases militars d'Al-Assad i Irbil i que fins i tot hi va haver un avís previ del règim persa. A més, la resposta de l'Iran no s'ha centrat en cap infraestructura petrolífera i, de moment, el subministrament a l'Orient Mitjà no s'ha vist alterat.

En conjunt, les paraules de Trump suposen una rebaixa de les tensions geopolítiques entre els EUA i l'Iran després de la mort de Soleimani, almenys a curt termini. Wall Street ha augmentat guanys després de les paraules de Trump i l'S&P 500 ha marcat màxims històrics.

A més, l'or, considerat l'actiu refugi per excel·lència i que havia marcat màxims de set anys després de l'atac iranià per sobre de 1.600 dòlars, cedeix al voltant d'un 1%, fins als 1.550 dòlars per unça, després del missatge del dirigent nord-americà.

De manera similar, el petroli, que havia pujat amb força durant les últimes sessions per l'augment de la tensió geopolítica, cau amb força. El barril West Texas, referència als EUA, baixa un 4% fins als 60,06 dòlars. I el barril Brent, referència a Europa, cedeix un 3,7% fins als 65,79 dòlars.

Noticias relacionadas

contador