broker640

El pitjor de la Covid-19 ja ha passat. Encara que amb reserves, així ho creuen els experts de Berenberg, que consideren que els mercats "no tenen per què tornar al pànic irracional de finals de febrer i març".

Després de quatre setmanes turbulentes a la fi de febrer i principis de març, la situació al món s'ha estabilitzat durant els últims dos mesos.

Tres esdeveniments recents, en opinió de Berenberg, confirmen aquest escenari optimista que contemplen, tant pel que té a veure amb la crisi sanitària com amb el seu impacte econòmic:

1. Sis setmanes després de la primera gran flexibilització dels tancaments, no s'ha materialitzat ("encara") el risc clau que una nova onada d'infeccions de Sars-CoV-2 pugui desencadenar una segona onada de dures restriccions a nivell nacional. "Fins ara, l'aixecament gradual dels tancaments, que va començar a Àustria i Dinamarca el 14 d'abril, a Alemanya i Noruega el 20 d'abril, i a Suïssa el 27 d'abril, no ha estat seguit per una propagació més ràpida del virus", assenyalen des de Berenberg.

2. El repunt de les expectatives de futur a l'enquesta alemanya de l'institut IFO, que va passar d'una xifra rècord de 69,4 a l'abril a 80,1 al maig. Això indica, en opinió d'aquests experts, que l'economia ha tocat fons, especialment en el sector dels serveis i el comerç minorista, que han estat els més afectats pels tancaments.

3. El tercer element positiu que reafirma la idea que el pitjor de la pandèmia ha passat és que la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha adonat d'uns quants aspectes importants. D'una banda, ha près consciència que ha de fer a l'Europa meridional una oferta generosa per salvaguardar la integritat i el llegat europeus. Per un altre, ha vist que l'augment del seu suport polític intern li permet obtenir majories polítiques a totes dues cambres del Parlament alemany. "Fins i tot si els diners d'un fons comú de recuperació de 500.000 milions no flueix abans de 2021, ella i el president francès, Emmanuel Macron, han enviat un senyal fort i clar", remarquen des de Berenberg.

ELS SUPÒSITS CLAU

Més enllà d'aquests tres últims esdeveniments que reafirmen la seva visió, Berenberg basa el seu escenari de recuperació de la crisi en tres supòsits clau.

En primer lloc, la capacitat cada vegada més gran dels països per fer proves per detectar la malaltia, sumada a la continuació de certes restriccions i a la millora de les rutines de resposta davant els nous focus d'infeccions. "Tot això està fent que els països puguin adoptar un enfocament d'anàlisi i rastreig més específic, juntament amb noves restriccions regionals ocasionals enlloc de restriccions d'abast nacional", expliquen des de la signatura alemanya.

En segon lloc, destaquen el fet que els encarregats de la formulació de polítiques a tot el món avançat continuaran actuant 'costi el que costi' per evitar una crisi financera que, d'una altra manera, podria aprofundir i prolongar la recessió.

Finalment, Berenberg considera que la política monetària i fiscal contindrà l'inevitable augment de la desocupació i les fallides de manera suficient per evitar "danys extrems" als principals països afectats, perquè aquests acabin sent "danys modestos" a llarg termini.

Noticias relacionadas

contador