japoncbdepresion1

Les borses asiàtiques han acabat aquest divendres en vermell la gran majoria davant les notícies que han arribat des del Japó, on s'ha publicat la dada d'inflació de Tòquio, i la Xina, on no deixen d'augmentar els contagis per Covid.

Tòquio ha publicat aquest divendres la taxa d'inflació del novembre, que ha pujat per sisè mes consecutiu i s'ha situat al nivell més elevat dels darrers 40 anys en tocar el 3,6%, molt lluny de l'objectiu del 2% del banc central japonès. L'informe ha marcat el ritme anual de pujada dels preus més ràpid que la capital del Japó ha vist des de l'abril del 1982, i indica que les pressions inflacionistes encara no han estat controlades.

La inflació a tot el país se situa a nivells històrics similars, cosa que ja ha començat a posar en dubte l'argument del Banc del Japó (BoJ) que la pujada de preus, provocada per l'energia, seria transitòria.

I des de la Xina, més males notícies relacionades amb lal Covid. Aquest dijous s'ha marcat un nou rècord de contagis i diverses ciutats de tot el país ja estan aplicant mesures i restriccions per contenir els brots. Els experts ja temen que això pugui endarrerir la tan anhelada reobertura de l'economia del gegant asiàtic, cosa que si finalment passa, acabarà afectant tothom.

Així ho creu Oxford Economics, els experts del qual esperen una àmplia reobertura, encara que avisen que si es retarda fins a la primavera del 2024, això afectaria la recuperació del consum privat i podria restar 1 punt percentual al creixement del PIB de la Xina l'any que ve, cosa que al seu torn colpejaria el creixement de l'economia mundial.

Tot això ha acabat afectant els índexs asiàtics, que, a més, no comptaven amb la referència de Wall Street en estar tancat aquest dijous per la festivitat d'Acció de Gràcies. Al Japó, el Nikkei 225 ha caigut un 0,35% i el Topix s'ha mantingut pla. A Corea del Sud, el Kospi s'ha deixat un 0,12%, tot i que l'S&P/ASX 200 d'Austràlia s'ha desmarcat amb pujades del 0,2%.

Per part seva, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha baixat un 0,4%, mentre que l'índex Hang Seng Tech ha perdut més d'un 2%. A la Xina continental, el Shanghai Composite ha guanyat un 0,4% i el Shenzhen Component ha perdut un 0,48%.

Noticias relacionadas

contador