• Constancio (BCE): "La decisió del Popular es va prendre pels seus problemes de liquiditat i la fuga de dipòsits"
  • El resultat de les eleccions al Regne Unit arribarà de matinada i es cotitzarà demà als mercats
cbdraghi83

L'IBEX 35 tanca aquest dijous amb una revaloració del 0,75% gràcies a la forta empenta de Santander que ha pujat un 5,24%. El selectiu ha aconseguit superar una de les grans proves de juny, la 'solució' de la situació de Popular, amb tranquil·litat i relativa 'bona nota', amb Banc Santander com a comprador. L'índex espanyol ha liderat els guanys de tot Europa, seguit del DAX 30 alemany al 0,32%, mentre que el CAC 40 francès ha tancat pla, l'FTSE 100 de Londres ha caigut un 0,38% i el PSI 20 un 0,93%.

  • 10.854,70
  • -0,16%

L'entitat presidida per Ana Patricia Botín ha liderat els guanys del selectiu espanyol i només l’han pogut seguir Arcelor Mittal (1,95%) i Indra (1,77%). BBVA i Bankinter han estat els únics bancs que han acabat en verd: l'entitat que presideix Francisco González ha tancat amb una revaloració de l’1,54% i Bankinter amb un 1,07%. Amadeus i Gestamp més han marcat màxims històrics en 43,50 euros i a 5,95 euros, respectivament.

Per la seva banda, els valors més baixistes de la sessió han estat Bankia amb un retrocés de l'1,67% Meliá Hotels a l’1,57% i Mediaset a l'1,25%. Entre els altres grans valors del selectiu espanyol, Inditex ha tancat en verd amb un augment del 0,64%, Telefónica, del 0,55%, mentre que Iberdrola ha tancat amb una reducció del 0,07%.

A més de les pujades de Santander, una altra de les notícies al parquet han estat les caigudes que s'han produït al mercat continu de més del 10% en el cas de fins a set companyies. Liberbank ha caigut un 18,32% que ha mogut el quart major volum d'accions de tota la seva història, Duro Felguera, un 17,74%, Prisa, un 15,62%, Service Point, un 15%, Pescanova s'ha tornat a desplomar un 14,81% després dels ajustos del dimecres del 95%, OHL, un 12,07% i GAM, un 10,53%.

Pel que fa a la reunió del BCE, Draghi ha iniciat el camí cap a una retirada dels estímuls del BCE que serà molt gradual per la baixa inflació. El banc central ha introduït un suau matís en el missatge. En explicar els tipus d'interès que es fixa des de Frankfurt, ha eliminat la referència que puguin ser encara més reduïts. És a dir, assenyala que els tipus aplicables a les operacions principals de finançament se situen al 0%, els de facilitat marginal de crèdit, al 0,25%, i els de facilitat de dipòsit, al -0,4%.

A més, l'organisme també s'ha referit a l'operació entre Santander i Popular. En concret ha estat el seu vicepresident Vítor Constancio que ha afirmat que "la decisió del Popular es va prendre pels seus problemes de liquiditat i la fuga de dipòsits".

Els anglesos votaran aquest dijous al llarg de tota la jornada i es preveu que el resultat electoral es conegui de matinada, de manera que les borses el cotitzaran demà. No està clar què en serà el millor resultat per a les borses europees, encara que els analistes creuen que el 'millor', de cara per evitar incerteses, seria que Theresa May aconseguís aquest triomf folgat que buscava amb aquests comicis. Ara bé, tampoc està gens clar que vagi a aconseguir-lo, i ull amb les conseqüències polítiques que podria haver-hi, per exemple, en cas que el partit Conservador perdi la majoria. Es parla ja que May hauria de dimitir, cosa que ocasionaria inestabilitat política al Regne Unit i incertesa i malestar als mercats de renda variable i la lliura.

Pel que fa al BCE, la reunió arriba en un context complicat per a Mario Draghi, que haurà de donar més d'una explicació sobre el primer banc rescatat sota el seu mandat, que curiosament és espanyol. I quan es parla de rescatat cal referir-se als clients, perquè per als accionistes ha estat més un banc liquidat -ja que ho han perdut tot-. Amb l'actuació en Popular, el BCE ha marcat les bases del que seran les seves intervencions en matèria de bancs amb problemes. S'ha acabat que els contribuents hagin d'afrontar rescats. Ho faran els accionistes. La pregunta és fins a quin punt això és just per als accionistes, sobretot per als quals feia anys i panys que eren amb Popular acudint a una ampliació després d'una altra.

El petroli, per la seva banda, continua sent notícia. En aquests moments està pla, però el barril Brent es paga a 48 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als Estats Units, puja de manera suau, però s'intercanvia a 45,80 dòlars després que es coneguessin ahir les dades d'inventaris de cru dels Estats Units. El cru no aixeca cap des del passat 25 de maig, quan l'OPEP va 'decebre' en no sortir-se del guió i estendre les retallades de producció en nou mesos més.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, apunta que "tot i les pujades d'aquest dijous, seguim laterals. De fet es pot dir que fa dues setmanes i mitja que està desplaçant lateralment entre els 10.800 punts per baix i els 11.000 punts per dalt. El fet que hàgim tancat a prop de la part superior del lateral ens obre l'esperança que, més aviat que tard, l'IBEX 35 acabi saltant per la seva part superior posant rumb als màxims anuals (11.185) i per sobre dels màxims de 2015 als 11.885 punts".

A més, apunta que "el moviment de Banc Santander ha estat molt interessant i ens confirma el tancament del buit baixista (resistència) de la sessió del 18 de maig als 5,958 euros i deixa el camí obert cap als màxims anuals als 6,35 euros. Ja només falta que per embolicar la troca BBVA salti per sobre dels 7,6 euros confirmant així figura de volta. Tenint en compte que el vaixell insígnia de l'IBEX 35 -Santander- ha tancat buit baixista sembla que el moviment de ruptura de resistències podria estar a la volta de la cantonada".

Noticias relacionadas

contador