• La lliura espera el resultat electoral amb els alcistes dominant la negociació
0cb796

El Banc Central Europeu (BCE) ha donat petits passos cap a l'inici de la reducció de la seva política ultra-expansiva amb la retirada a les referències a noves baixades de tipus d'interès en el seu comunicat oficial. La cautela exhibida pel president de l'entitat, Mario Draghi, després de la reunió del mes de juny, que s'ha centrat en la rebaixa de les projeccions de la inflació del regulador europeu, ha donat raons als operadors per desfer-se de les seves euros. La moneda única ha caigut un 0,5%, fins a mínims d'una setmana per sota dels 1,1200 dòlars, per després recuperar-se marginalment.

El conclave d'aquest mes, en què el supervisor ha deixat les taxes sense canvis i ha mantingut la mida de les compres en 60.000 milions d'euros mensuals, a més coincideix amb la publicació de les projeccions econòmiques del banc central. En aquest informe, el BCE ha millorat de les previsions de creixement per a l'Eurozona, per 2017, fins al 1,9%; el 2018, fins al 1,8%; i el 2019, fins a l'1,7%. "Els riscos sobre el creixement econòmic són a la baixa", ha assenyalat el màxim responsable de la política monetària europea.

El conclave de juny coincideix amb la publicació de les projeccions econòmiques del BCE

Però Draghi ha subratllat també que aquesta recuperació econòmica encara s'ha de transmetre "en majors pressions inflacionistes". De fet, ha afegit que la política acomodatícia del BCE és necessària davant l'absència de pressions inflacionistes sobre la inflació subjacent. "El creixement dels preus seguirà en nivells reduïts els propers mesos", ha insistit el banquer italià. Així, l'autoritat monetària ha rebaixat les seves projeccions d'IPC per a l'Eurozona. En concret, respecte al que esperava al març, la previsió per 2017 passa de l’1,7% a l’1,5%; la de 2018 disminueix des de l’1,6% a l'1,3%; i la de 2019 es redueix des de l’1,7% fins a l’1,6%.

"L'euro ha patit l'impacte d'un Draghi sorprenentment prudent que ha decidit ignorar la millora de l'economia de l'Eurozona, per centrar-se, en canvi, a la baixa inflació", assenyala Richard de Meo, director de Phoenix Partners. En conseqüència, la moneda única ha cedit ràpidament terreny, fins al seu pitjor preu des del 31 de maig, a l’1,1197 dòlars, des d'on ha aconseguit remuntar un 0,25%.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, la caiguda de dimecres cap a les immediacions dels 1,1200 dòlars, no ha variat el panorama alcista en l'euro/dòlar, que segueix tenint l’1,1300 dòlars al seu abast. No obstant això, tal com alerta Michael Hewson, analista de CMC Markets, el ral·li que ha portat l'encreuament a marcar nous mínims anuals als 1,1280 dòlars, "envia senyals d'esgotament", la qual cosa indica un "risc que es doni un retrocés a l’1,1170 dòlars i, possiblement, a l’1,1020 dòlars".

La pregunta resideix en l'avaluació del risc que faci el banc central i en l'orientació als mercats de Draghi. "Actualment, el BCE veu els riscos inclinats a la baixa, però si actualitzen l'avaluació i els descriuen com àmpliament equilibrats, podríem veure una forta pujada de l'euro", apunta Lien, que es podria accelerar per sobre dels màxims de l'any passat, fins a l’1,1385 dòlars, assenyala l'analista.



LA LLIURA, A PUNT PER REBRE LA VICTÒRIA DE MAY

D'Europa al Regne Unit, l'atenció dels operadors virarà cap al resultat que la primera ministra britànica, Theresa May, obtingui a les urnes a la cita electoral d'aquest 8 de juny. Les últimes enquestes publicades aquest dimecres han mostrat que la líder conservadora manté un avantatge enfront del laborista, Jeremy Corbyn que van dels dotze als cinc punts, segons els quatre sondejos publicats poques hores abans que obrin els col·legis electorals.

Els alcistes de la lliura han decidit aferrar aquesta setmana a les enquestes més optimistes i han elevat la moneda fins a la seva millor preu en dues setmanes, a l’1,2960 dòlars. Hussein Saied, analista d’FXTM alerta que la lliura s'embarcarà en un moviment apreciatiu o depreciatiu que podria ser de fins a un 2%, tant contra el dòlar com contra l'euro, segons els resultats. Altres experts consultats aposten per caigudes a la lliura fins a la franja de l’1,2500 dòlars si May no amplia la seva majoria parlamentària o, el que és encara pitjor, el parlament es queda sense majoria. Quant a l'euro/lliura, la moneda britànica podria cedir fins als 0,8900-,9000 lliures.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, "fa l'efecte que la lliura podria començar a apreciar-se contra el dòlar en qualsevol moment, a la recerca dels nivells de finals de juny", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.



"Després de prop d’un mes i mig lateral, en un rang de preus comprès entre l’1,2770 i l’1,3050, dóna la sensació que l'encreuament podria tractar d'atacar, amb més èxit, la part superior d'aquest lateral", assenyala l'expert. "Si es confirma, podria esperar un nou desenllaç alcista amb objectiu en la important resistència que presenta en el buit baixista setmanal de finals de juny, als 1,3675", afegeix Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador