ep francisco gonzalez presidentebbva 20180611105105
BBVA

L'agència de qualificació Standards & Poor ha rebaixat el ràting de Garanti, entitat turca participada per BBVA, dins de 'bo escombraries' per la crisi de la lira a Turquia. El banc baixa fins B+ des de BB-, un esglaó. No obstant això, consideren que la perspectiva de l'entitat és estable.

  • 10,99€
  • 4,57%

Aquesta rebaixa arriba després que les principals agències avaluadores han baixat el polze. Standard & Poor's i Moody's han revisat a la baixa la qualificació del deute sobirà turca, a nivells per considerar-la una inversió d'alt risc. Aquesta decisions s'han donat a conèixer mentre la lira turca segueix patint vaivens després de la desfeta que va experimentar fa una setmana, enmig d'una batussa política i comercial entre els EUA i Turquia. El país ha imposat mesures econòmiques per calmar les aigües.

D'aquesta manera, l'agència de qualificació Standard & Poor’s assenyala que les accions de qualificació reflecteixen la seva creença que la forta depreciació contínua de la lira turca està obstaculitzant cada vegada més als prestataris turcs del sector privat la seva capacitat de pagar el deute, que està majoritàriament en divisa estrangera.

Durant la primera meitat de 2018, algunes grans empreses van haver de reestructurar els seus préstecs, i diverses altres entitats van haver de negociar amb els bancs locals els termes de la possible reprogramació dels seus préstecs.

Des del començament de l’any, la lira s'ha depreciat més del 40% enfront del dòlar nord-americà des del 13 d'agost de 2018, mentre que la inflació ha pujat al 16% interanual el juliol 2018. "Esperem que aquests factors frenin el creixement econòmic a Turquia el 2018 i 2019 i colpegi negativament els indicadors de qualitat d'actius dels bancs", apunten a l'informe. Així mateix, esperen que el percentatge de préstecs problemàtics superi els dos dígits durant els propers 24 mesos, excepte qualsevol xoc addicional o major depreciació de la lira del que actualment esperen.

A més, el programa de fons de garantia de crèdit -que va resultar en un fort creixement per als bancs turcs el 2017- s'ha reduït i ha augmentat els costos del finançament dels bancs. "Esperem que aquests costos, juntament amb majors pèrdues creditícies, pesin materialment en la rendibilitat dels bancs turcs", afegeixen.

D'altra banda, S&P ha retallat la puntuació del deute sobirà en divisa estrangera a llarg termini a B+, i el deute en divisa local a llarg termini a BB-. Ha estat la segona rebaixa en quatre mesos. La institució ha explicitat al seu comunicat: "Durant les últimes dues setmanes, la lira turca ha mostrat una volatilitat extrema". També ha atribuït la seva decisió al "sobreescalfament econòmic prolongat, al palanquejament extern i a la deriva política".

Noticias relacionadas

contador