ep collage bmw mercedes-benzvolkswagen 20190405121011
EUROPA PRESS - Archivo
137,10€
  • -2,20€
  • -1,58%

El sector automobilístic europeu cau un 3% aquest divendres. L'anunci de Donald Trump, que imposarà aranzels del 5% (que podrien pujar fins al 25%) a tots els productes mexicans a partir del 10 de juny, ha alertat al mercat. L'ajornament, a mitjans d'aquest mes, de la seva decisió sobre les automobilístiques, va fer pensar els analistes que Trump no afrontaria més d'una guerra comercial al mateix temps. Ara, aquest plantejament canvia i els temors tornen renovats.

"Quan Trump va anunciar que posposava la decisió d'imposar aranzels als productors d'automòbils europeus es va assumir que era perquè no podia afrontar més d'una guerra comercial alhora. No obstant això, sembla ser el tipus de persona que manté oberta totes les opcions respecte a aquest assumpte. (...) La decisió d'anunciar una guerra comercial en un altre front ha sacsejat un sentiment de mercat de per si fràgil", explica Jasper Lawler, director d'anàlisi de London Capital Group.

Neil Wilson, responsable d'anàlisi de Markets.com, precisa que "la preocupació ara és què serà el següent a la llista de Trump", i afegeix que pot ser la Unió Europea (UE).

"Trump ha convertit el comerç i el poder econòmic dels Estats Units en armes. Hem de suposar que les converses amb la Xina no van enlloc i que, per tant, si no es pot trobar un nou pal amb el qual derrotar Pequín, Trump està trobant un nou 'enemic' a què atacar", afirma Wilson.

Dins de l'IBEX destaquen les caigudes del 5% de CIE Automotive, productor de components d'automòbils. El seu company de sector, Gestamp, es deixa un 1% al Continu. Dins el DAX, Volkswagen cedeix un 3%, mentre que al CAC, Renault perd més d'un 4% i la productora de components Valeo es deixa un 2,32%.

L'IMPACTE DE LES TARIFES SOBRE MÈXIC

Els experts de Banc Sabadell expliquen que els aranzels sobre Mèxic suposen una notícia "molt negativa (per a les automobilístiques) en el pitjor escenari", que suposa uns aranzels del 25%. "Afectaria no només als vehicles acabats (que suposen menys del 15% dels vehicles venuts als EUA per als productors alemanys i són, a més, els de menor marge) sinó també a les parts dels vehicles (element molt més crític ja que suposen un cost) amb les quals BMW i Mercedes produeixen els SUVs que posteriorment s'exporten a la resta del món", expliquen.

Uns aranzels del 25% sobre les parts dels vehicles (Sabadell assumeix que les procedents de Mèxic podrien arribar a suposar un 30% de les peces dels vehicles fabricats als EUA) podria arribar a suposar, en el pitjor escenari, fins a aproximadament -100 punts bàsics de marge EBIT (a nivell grup) per a Mercedes i BMW (-6% i -8% EBIT en recurrència respectivament). En el cas de Volkswagen, l'impacte hauria de ser inferior atès que no exporten des dels EUA productes produïts amb les parts dels vehicles mexicanes.

Noticias relacionadas

contador