• Les pèrdues han estat generalitzades en totes les borses mundials
  • Els inversors, preocupats pel repunt en la rendibilitat dels bons
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX 35 ha baixat aquest divendres un 1,81%, fins als 10.211,20 punts, durant una jornada molt negativa per al conjunt de les borses mundials. Els mercats europeus han caigut en línia amb el selectiu espanyol, mentre Wall Street registra vendes de l'1%. Els inversors es mostren preocupats pel constant augment en el rendiment dels bons, tant alemanys com nord-americans. En l'acumulat setmanal, les pèrdues per al selectiu espanyol són del 3,63%, xifra que redueix el seu guany anual fins a l'1,67%.

  • 11.172,80
  • 0,19%

Els resultats empresarials no han tingut una bona rebuda aquest divendres. En primer lloc, CaixaBank ha perdut un 2,98% després de presentar les seves xifres. El banc va obtenir un benefici atribuït de 1.684 milions durant el passat any (+60,9% respecte a 2016), que suposa el major resultat anual en la història de l'entitat. El resultat de CaixaBank a Espanya arriba als 1.508 milions, un 44,1% més que el 2016. El consens de mercat esperava un benefici de 1.816 milions d'euros, segons recull FactSet.

Per la seva banda, Banc Sabadell també ha registrat caigudes del 3,24%. L'entitat ha tancat l'exercici 2017 amb un benefici net atribuït de 801.500.000 d'euros, fet que suposa un creixement del 12,8% anual i del 33,9% exTSB. El banc ha explicat que aquests resultats són conseqüència d'"un fort augment dels ingressos del negoci bancari" (marge d'interessos i comissions netes), que han pujat un 5,5% en termes interanuals i comparables. El benefici està en línia amb la previsió del consens, que estimava que ascendís a 800 milions, segons recull FactSet.

A més de CaixaBank i Sabadell, les pèrdues han estat generalitzades en tots els valors de l'IBEX, ja que cap d’ells ha tancat en positiu. Arcelor Mittal (-3,89%), DIA (-3,57%) i IAG (-3,35) han estat els més baixistes. Entre els grans, Endesa ha cedit un 2,56%, Inditex, un 2,26%, Telefónica, un 1,77%, Repsol, un 1,7%, Iberdrola, un 1,6%, Santander, un 1,46% i BBVA, un 1,36%.

Al Mercat Continu, han destacat les pujades del 5% per a Saeta Yield, participada per ACS i especialitzada en energies renovables. El fons Brookfield és a prop d'arribar a un acord per comprar la companyia.

PÈRDUES A EUROPA

Tampoc estan arrencant bé el mes de febrer la resta de borses europees. El DAX 30 alemany perd un 1,6%. Una caiguda marcada pels resultats de Deutsche Bank (+5%). El banc més gran d'Alemanya va registrar pèrdues per import net de 497 milions d'euros el 2017, després de les pèrdues de 1.356 milions de 2016 i de 6.772 milions el 2015, registrant així el seu tercer exercici consecutiu en números vermells, arrossegat per l'impacte negatiu en els seus comptes de la reforma fiscal dels EUA, que va restar uns 1.400 milions d'euros al resultat. El selectiu alemany continua la seva caiguda, després que aquest dijous retrocedís més de l'1,5%.

La caiguda del CAC 40 francès ha perdut un 1,6% i el FTSE britànic cau un 0,6%, després de viure ambdós un retrocés del 0,5% durant la passada sessió. "Les caigudes del deute nord-americà i la fortalesa de l'euro seguiran pressionant les borses europees", asseguren els experts de Banc Sabadell.

MERCAT DE BONS I WALL STREET

Per la seva banda, els experts de Link Anàlisi esperen que les borses europees obrin a la baixa, "amb els inversors digerint al matí els resultats empresarials que s'aniran publicant i molt pendents dels mercats de bons. En aquest sentit, si les seves rendibilitats segueixen pujant generaran tensions també als mercats de renda variable, com ja s'ha pogut comprovar."

En aquest sentit, la rendibilitat del bo americà a 10 anys ha repuntat per sobre del 2,8% i ha marcat màxims des de gener de 2014, fet que està posant nerviós el mercat. Wall Street registra pèrdues de l'1%, després que l'informe d'ocupació de gener hagi mostrat la major pujada interanual dels salaris des de 2009. Les pressions inflacionistes poden obligar la Fed a endurir la seva política monetària més ràpidament del que s'esperava, un dels principals temors del mercat.

A Espanya s'ha conegut les dades d'atur de gener. Els resultats revelats pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social al matí de divendres, situen la xifra de desocupats durant el mes de gener als 3.476.528, un ascens de 63.747 persones durant l'últim mes. En termes interanuals, l'atur baixa un 7,54% (24.161 persones) respecte al gener de 2017, mantenint el seu nivell més baix dels últims 8 anys.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Pitjor no hem pogut tancar la setmana al nostre índex, clarament allunyats de la zona de resistència que semblava que anàvem a atacar aquesta setmana: els sempiterns 10.600 punts. Recordeu que, com dèiem la setmana passada, o saltàvem amb contundència per sobre dels màxims de novembre i en espelmes setmanals o no ens en fiaríem", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Al final no només no es va confirmar la ruptura de resistències sinó que ens hem girat a la baixa amb violència i, el que és pitjor, amb aspectes de posar a prova l’important zona de suport que presenta a la base de l'ampli lateral, als 9.900 punts", afegeix aquest expert.

Rodríguez comenta que "després d'aquest gir a la baixa són molts els títols de pes que han deteriorat el bon aspecte tècnic que presentaven fins fa un parell de dies, sobretot Telefónica. Aquest ha marcat un nou mínim decreixent i s'ha emportat per davant el suport que presentava en els mínims de 2017, als 8,10 euros".

"I mentrestant", conclou, "tenim el conjunt d'índexs europeus ficant la directa amb la intenció de comprovar la fortalesa dels suports que presenta en els mínims de la primera sessió de 2018. En perforar-lo, seria un preocupant senyal de debilitat per al conjunt de les borses del Vell Continent".

Noticias relacionadas

contador